Hongaarse bevrijdingsfront.

Speelt Hongarije een beter pokerspel dan Griekenland?

.

Hongarije krijgt ondemocratische trekjes, maar daar staat tegenover dat ze zich niet langer willen laten betuttelen door de ondemocratische centrale Banken, die eigenlijk commerciele banken zijn geworden, doordat ze in toenemende mate bezet worden door ex bankiers. Diens verbindingen met Goldman Sachs  zijn groot; te groot om nog te kunnen spreken van onafhankelijke invloeden.

.

Er wordt wel vaker gesproken over een sterke devaluatie van de nationale munt die gunstig is voor de concurrentie positie, maar nu Hongarije op een dergelijke devaluatie afstevent is dit opeens ongewenst voor de EU en het IMF.

.

Hongarije heeft veel nare ervaringen met allerlei bezettingsvormen na het roemruchte Habsburgse rijk. Onder de paraplu van Rusland was het ook weer flink afzien en de EU en IMF bieden een vorm van curatele die daar sterk op gaat lijken.

.

Ik hoop dat Hongarije zijn eigen pad volgt en lak heeft aan de schijndemocratie van de EU. De dictatoriale trekjes van de huidige Hongaarse regering zal uiteindelijk -en hopelijk- minder erg zijn als de komende dictatuur van de EU superstaat.

.

De Grieken krijgen waarschijnlijk, ondanks wanbeleid en andere problemen gewoon de Euro bail-outs door de strot geduwd, omdat het nog net politiek verkoopbaar is. Voor Hongarije wordt dat een stuk moeilijker.

.

Voor Hongarije is het beter om eerst failliet te gaan -wat ook geld voor Griekenland- om dan vanuit de puinhopen weer op te bouwen. Hongarije heeft meer kans omdat het de Euro niet heeft.

.

 

Hongarije tart Europa met bankwet

.

Overleg in het Hongaarse parlement voorafgaand aan de stemmingen
.
Overleg in het Hongaarse parlement voorafgaand aan de stemmingen AFP
Toegevoegd: vrijdag 30 dec 2011, 19:39
Update: vrijdag 30 dec 2011, 20:11
.

Het Hongaarse parlement heeft twee wetten aangenomen, die volgens het IMF en de EU de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank in gevaar brengen.

.

Vanwege de wetsvoorstellen werd het overleg met Hongarije over financiële steun begin deze maand opgeschort.

.

Het Hongaarse parlement stemde met een overweldigende meerderheid voor het omstreden wetsvoorstel. Dat vergroot de greep van de Hongaarse regering op het monetaire beleid van het land. Van de parlementariërs waren er 293 voor, slechts vier stemden tegen.

.

Grotere invloed

De nieuwe wet breidt het aantal leden van het comité dat het monetaire beleid vaststelt, uit van zeven naar negen. Omdat de twee nieuwe leden worden benoemd door het parlement, waar de regeringspartij Fidesz een absolute meerderheid heeft, krijgt de regering hier nu een grotere invloed op.

Het parlement besloot daarbij ook via een grondwetswijziging tot een fusie van de financiële toezichthouder PSZAF met de centrale bank. Een gevolg daarvan kan zijn dat de huidige centralebankpresident Andras Simor, een tegenstander van het kabinetsbeleid, wordt vervangen door een bondgenoot van premier Viktor Orban.

Politieke beïnvloeding

De EU en het Internationaal Monetair Fonds riepen de Hongaarse regering eerder deze maand tevergeefs op het wetsvoorstel in lijn te brengen met EU-wetgeving, alvorens het in stemming te brengen. De Europese Commissie gaat nu bekijken in hoeverre de wet in overeenstemming is met de Europese regels.

Hongarije heeft onlangs hulp ter waarde van 15 tot 20 miljard euro aangevraagd, nadat het land problemen ondervond bij het veilen van staatsleningen.

De centrale bank keerde zich voorafgaand aan de stemming fel tegen de wetswijzigingen. Volgens een verklaring op de website van de bank brengen deze de stabiliteit van de Hongaarse economie in gevaar. “De nieuwe wetten scheppen ruimte voor politieke beïnvloeding van beslissingen van de centrale bank”, aldus de bank.

.

 

Rene Tissen, Globalist en voorstander van een wereldmunt, geeft vanuit zijn visie ook een negatief beeld over Hongarije die hopelijk zal leiden naar zijn geliefde wereldmunt en wereldheerschappij.

.

Artikel RTL Z.nl Rene Tissen

.

Al maanden rommelt het in Hongarije. Het land is failliet en moet volgens mij Europa verlaten. Nu investeerders het land volledig de rug toe hebben gekeerd is het einde oefening. Als Hongarije valt, is het zeker dat ook Oostenrijk diep in de problemen zal komen. Column René Tissen.

.

Zelfs Zwitserland zal een stevige tik krijgen en dat land heeft zich al zo genereus opgesteld in het kader van Europa.

On-Europees gedrag

Dat Hongarije de eer aan zichzelf zou moeten houden staat voor mij vast. De regering Orban heeft van meet af aan een eigenzinnig beleid willen voeren en dat begon al met de uitverkoop van het land aan China van enkele maanden geleden. Toen waren de Chinezen bereid om een miezerige 1 miljard dollar ter beschikking te stellen in ruil voor een spilfunctie in de Hongaars-Europese vervoerslogistiek.

Strategisch belang

Het was duidelijk een actie die de economische belangen van de andere lidstaten kan schaden, te meer omdat China al veel strategisch belangrijke posities in Europa heeft ingenomen. De havens van Griekenland, maar ook bijvoorbeeld van mainport Rotterdam zijn al grotendeels in Chinese handen en dat holt Europa uit. Wij staan erbij en kijken ernaar, terwijl Hongarije de hand ophoudt.

Nationale trots

Toen Hongarije kortgeleden de hulpdelegatie van de EU en het IMF de deur wees stond voor mij vast dat het land failliet zou gaan en wel op korte termijn. Dat is nu het geval. Het land kan de lopende rekeningen nog slechts met de grootste moeite betalen en stevent rechtstreeks op de afgrond af. De regering Orban is echter te trots om toe te geven dat het de plank volledig mis heeft geslagen.

Patstelling

Voor Europa is sinds vandaag een nieuwe patstelling ontstaan. Hongarije uit Europa zetten kan niet, want dat staat haaks op de gedachte van een groot-Europees rijk. Alsnog een grote hoeveelheid geld in Hongarije pompen wordt politiek een lastig te verkopen zaak. Omdat Hongarije in feite anti-Europees denkt en handelt. Alleen de bevolking omhelst dezelfde Europese vorm van democratie als wij dat doen. Niet de Hongaarse regering. Daarbij komt dat Hongarije wel eens een groter zwart gat zou kunnen zijn dan Griekenland. Hoe oprecht zijn de Hongaren in hun voorstelling van de werkelijke stand van zaken? De nood is hoog, maar is die hoog genoeg voor eerlijkheid?

Ingrijpen?

Hoe dan ook zal Europa iets met Hongarije moeten en wel op korte termijn. Maar ik kan mij niet voorstellen dat Duitsland en Frankrijk zo machtig zijn, dat men na Berlusconi en Papandreou ook nog eens in staat is om Victor Orban uit het zadel te wippen. Als dat echter wel zo is dan slaat de schrik mij alsnog om het hart, uiteraard vanwege het ondemocratische karakter van zo’n daad. Aan de Europese bevolking wordt niets gevraagd. Een oorlog –in welke vorm dan ook- kan plotseling uitbreken. Dan zijn de gevolgen pas echt desastreus.

Einde oefening of nieuw begin

Begint het einde van Europa daadwerkelijk in zicht te komen? Er is alle aanleiding om dit te denken, nu ook Engeland heeft laten weten een geheel eigen beleid te willen voeren. Maar net als Hongarije is de kans groot dat Engeland binnenkort voor Europese hulp moet aankloppen en dan zal het niet om knikkers gaan. In 2013 staat ons Kroatië te wachten. Zullen zij het redden? En wat te doen als Cyprus zich meldt voor het faillissement,ook al ligt er olie voor de –omstreden- kust?

Bange banken

Als klap op de vuurpijl heeft Hongarije laten weten dat de eigen banken acute ondersteuning nodig hebben. Tegelijkertijd brachten vandaag alle Europese banken wederom een recordbedrag in veiligheid bij de ECB. De problemen in de Europese bankensector stapelen zich op.

Beter echtscheiden dan vechtscheiden.

De spanning stijgt. Valt Europa met een daverende klap uiteen? Als een kaartenhuis eenmaal omvalt is dan een beheerste instorting mogelijk? Er wordt veel gespeculeerd over de nadelen van het uiteenvallen van Europa. Ik zie die steeds minder. Nu kunnen we nog op onze schreden terugkeren. We kunnen vriendschappelijk uit elkaar gaan. Nog wel.

Chaos

Door Hongarije kan zich echter snel een moment voordoen dat ook Nederland in het Europese schuldengat wordt meegezogen en ten onder gaat. Dan gaat zelfs het rijke deel van Europa het schip in. Oud-president van de Nederlandse Bank Nout Wellink waarschuwde er onlangs voor in verband met Griekenland. Er zal afgerekend moeten worden en cash betaald. Het leverde hem wederom en terecht de hoon van de bevolking op. Want gewone burgers weten allang dat het betalen wordt. De vraag is slechts hoeveel en of we dat geld hebben. De vraag is ook of we het geld voor dit Europa over moeten hebben. Niet dus.

©René Tissen @ rtlz.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie