Instorting Baltic Dry Index neemt dramatische vormen aan.

.

De Baltic is de laatste jaren (gemiddeld genomen) nogal laag van niveau. Het is een gortdroge en keiharde indicator van wat er vervoerd wordt, maar deze wijkt al jaren sterk af en sluit niet aan bij sterke economische groei met dito vervoer.

Het sterke herstel op de beurs ging ditmaal wel met een flinke Baltic stijging gepaard en was daarom waarachtiger als voorheen. Maar -zoals voorspelt- ging het om een oprisping naar boven.

De Baltic staat al jaren veel te laag in verhouding met de hoge beurskoersen.

Instorting Baltic Dry Index neemt verontrustende vormen aan

17 januari uit Knack.be

In de afgelopen dagen is de Baltic Dry Index zwaar onderuit gegaan. Sinds de start van het nieuwe jaar is er sprake van een daling van de index met ongeveer 40%. Dat betekent dat de tarieven voor het vervoer van dry bulk producten bij wijze van spreken helemaal zijn ingestort.

De Baltic Dry Index maakte zodoende de slechtste start in meer dan 30 jaar, alleen de totale instorting van de index in het derde kwartaal van 2008 nam gelijkaardige vormen aan. De tarieven voor overzees transport van droge producten daalden gedurende negen dagen op rij.

De instorting van de Baltic Dry Index neemt verontrustende vormen aan, ook al werd als verklaring gegeven dat beperkingen van het steenkooltransport in Columbia de oorzaak was van de daling. Veel economen vrezen echter dat de daling van de index niet veel goeds voor de wereldeconomie voorspelt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s