Wereldwijde Crack Up Boom?

Regelmatig heb ik geblogd over de Crack Up Boom (die vergeten lijkt te zijn). Zeer recent -een paar minuten geleden- kwam ik een leuk artikel tegen die de plank goed raak slaat over die Crack Up Boom.

Ludwig kon de wereldwijde Crack-up-boom niet voorzien. Wij wel; we staan mogelijk aan de bittere vooravond van die gebeurtenis. Het kan ook zijn dat de wereldleiders en politici tot het inzicht komen om voortijdig valutawisselingen, schuldsaneringen/haircuts in te voeren. 

Er hoeft voor een wereldwijde inflatie niet veel geld meer bijgedrukt worden zoals in Zimbabwe. Er hoeft slechts een klein deel van het grote geld boven in de piramide te verschuiven naar de echte wereld en het vertrouwen van de burger zal naar een onomkeerbaar punt wegzakken en de crackup boom versnellen.

Momenteel zijn we getuige van het belangrijkste front van die Crack Up Boom die ons nu nog niet zal wakker schudden, maar later als lont in het kruitvat zal worden gezien. De papierengoudmarkt trekt leeg. Het vrijgekomen geld gaat deels terug naar het echte en fysieke goud of naar andere plekken. Zij die zo slim waren om het echte metaal terug te kopen zullen de grote winnaars/oplichters behoren.

Ludwig von Mises “Crackup Boom”

“Een ‘crackup boom’ is in wezen een financiële boom, geld komt in het systeem – veel ervan. Mensen weten niet dat het nep geld is, ze kunnen het verschil niet vaststellen. Dit geld hangt rond in de financiële sector en iedereen daarbinnen beleeft een geweldige tijd.”

Maar de maatschappij als geheel is niet rijker geworden omdat schilderijen van Van Gogh of Picasso duurder zijn geworden – of omdat aandelen in prijs zijn gestegen – of omdat een hedge-fund manager een miljard euro verdient. De samenleving wordt rijker wanneer door mensen over het algemeen hogere lonen worden verdiend, meer sparen, en hun schulden afbetalen. En dat is niet wat gebeurt. Het is tot nu toe helemaal niet gebeurd. Ondanks de officiële Media die het tegendeel verklaren, gebeurt het nog steeds niet.

De Oostenrijkse School econoom Ludwig von Mises beschreef wat nu gebeurt een “crackup boom” is.

Wees ervan bewust dat de Oostenrijkse School economie waarschijnlijk de beste theorie levert over de manier waarop de wereld werkt.

Ook zij hebben hun bedenkingen over de manipulaties om de natuurlijke werking van een economie, in ‘controle’ te krijgen – en hebben in het bijzonder hun bedenkingen tegen centrale banken.

Het feit dat een eenmalige “Oostenrijker”, Alan Greenspan, die in de geschiedenis de meest gevierde centrale bankier werd, verhoogt alleen maar vermoedens. Verondersteld wordt dat hij het centraal bankieren perfectioneerde, want hij begreep wat het werkelijk is – nl. zwendel.

Von Mises legt als volgt een “crackup boom” uit:

“De eerste fase van het inflatoire proces kan vele jaren duren. Zolang het duurt, zijn de prijzen van veel goederen en diensten nog niet aangepast aan de veranderde geldkwaliteitverhouding. Er zijn mensen in het land die zich nog niet bewust zijn van het feit dat ze worden geconfronteerd met een prijsrevolutie die uiteindelijk resulteert in een aanzienlijke stijging van prijzen, hoewel de omvang van deze stijging in de verschillende goederen en diensten niet overal en altijd hetzelfde is. De mensen geloven nog steeds dat de prijzen op een dag zullen dalen. Ze wachten op die dag, ze beperken hun inkopen en verhogen hun kasreserves en zo vergroten ze hun kasmiddelen. Zolang dergelijke ideeën binnen de publieke opinie wijd en zijd verspreid zijn, is het nog niet te laat voor de overheid haar inflatoir beleid te verlaten.

“Maar uiteindelijk als de massa wakker wordt. Worden ze zich plotseling bewust van het feit dat de inflatie een weloverwogen beleid is, en eindeloos zal doorgaan. De totale ineenstorting begint. Die de ‘crackup boom’ is. Iedereen is bezorgd over de waarde van zijn geld en wil dat ruilen tegen ‘echte’ goederen, ongeacht of ze die nu wel of niet nodig hebben, ongeacht hoeveel geld ze ervoor moeten betalen. Binnen een zeer korte tijd, binnen een paar weken of zelfs dagen, worden de middelen die werden gebruikt als geld niet langer gebruikt als ruilmiddel. Het wordt W.C. papier. Niemand wil daarvoor nog iets weggeven.

Dit gebeurde met de Continental munt in Amerika in 1781, met de Franse Mandats territoriaux, – papieren bankbiljetten uitgegeven door the French Directory in 1796 om de Assignats te vervangen die als munt vrijwel waardeloos was geworden – en met de Duitse mark in 1923. Wanneer dezelfde omstandigheden optreden zal het weer gebeuren, nu met de euro, de dollar en vermoedelijk alle papieren valuta’s tegelijk. Wil geld worden gebruikt als ruilmiddel, moet de publieke opinie niet geloven dat de hoeveelheid ervan oneindig zal blijven toenemen. Inflatie is een beleid dat niet eindeloos kan voortduren.

Mises beschreef de irrationele fasen van een klassieke inflatoire cyclus: In het begin, kan niemand het verschil zien tussen een echte euro – eentje die verdiend is, gespaard, of geïnvesteerd was, en daarna werd uitgegeven – en eentje die net van de drukpersen kwam. Ze denken dat de nieuwe euro net zo goed is als de oude. En dan, gaan de prijzen stijgen – de mensen weten niet waardoor. Pas later, beginnen ze te hamsteren – en dan breekt de hel los.

Je ziet als je echt rijk kon worden door meer geld te drukken, zouden Zimbabwanen allemaal zo rijk zijn als Midas, omdat de regering-Mugabe de drukpersen dag en nacht laat lopen.

Mises overleed in 1973 – lang voordat deze boom echt op gang kwam – laat staan ​​barsten. Hij heeft in betrekking hiermee waarschijnlijk nooit gehoord van een hedge fund – of zelfs een derivaat. Hij kon zich waarschijnlijk niet eens een wereldgeldsysteem voorstellen zonder goud? Of mensen die tientallen miljoenen euro’s voor een schilderij, of twintig miljoen euro voor een huis in Oost-Londen besteden. Of, Chinese aandelen tegen een prijs van 40 keer de winst. Hij zou hebben gelachen in ongeloof. Hij begreep hoe de nationale valuta bubbels zich uitbreiden en hoe ze klappen, maar hij zou waarschijnlijk nooit hebben gedacht hoe krankzinnig de dingen kunnen worden als een wereld monetair systeem in bubbel-conditie terechtkomt.

Hij zou het begin van deze bubbel hebben waargenomen – en hij zou het einde hebben herkend, maar het midden – of het begin van het einde – dat zou hem hebben verbaasd. Tijdens zijn leven, zag hij een crackup hausse in Duitsland in de jaren ’20 – en een paar meer daarna – maar hij zag nooit een wereldwijde crackup hausse.

Niemand, waar dan ook niemand, heeft ooit een wereldwijde crackup hausse meegemaakt. Deze keer, zijn wij de eerste ooit die er getuigen van worden. En – we verkrijgen ook de ervaring ermee te leven.

De Russische econoom Kondratieff toonde al in de jaren ’30 aan dat economische cycli krachtiger zijn dan de overheid, terwijl de overheid de impact van een kleinere “normale” bubbel kan veranderen, zijn ze hulpeloos in de nasleep van een echte “Superbubbel.” De echte economische cyclus gaat zijn gang, het maakt niet uit wat de overheid doet om deze te voorkomen. Het eindigt zondermeer in een depressie.

Depressies zijn vrij uitzonderlijk, zodat er nauwelijks statistisch betrouwbare bewijzen en informatie beschikbaar is. Er bestaan geen algemene parameters, want dit fenomeen is gewoon te bijzonder. Bijna niemand nog in leven is in staat zich de depressie van de jaren ’30 in detail te herinneren met de omstandigheden die toen plaatsvonden. Een depressie is niet een pauze in een lopende economie, het is het einde van de economische weg. Het is een situatie waarin alle schuld uit het systeem moet worden geperst. In deze omstandigheden zijn reddingsoperaties, financiële steun en stimuleringsmaatregelen van de overheid onvoldoende, in feite houden ze het herstel van dit proces tegen. Helaas bestaat deze visie slechts bij een minderheid.

Door Peter B. Meyer – 26 mei 2013

Disclaimer bij columns op Edelmetaal-Info.nl: auteur schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Wereldwijde Crack Up Boom?

 1. Snel zegt:

  Dat is dan ook gelijk het probleem he? Hoe komt dat geld in de echte economie?

  Al een idee?

  • De verborgen inflatie stijgt gewoon door en dat gaat steeds sneller. Vooral; voedselinflatie zal kritiek punt worden. In Nederland niet zo’n groot probleem, maar andere landen steeds nijpender en schrijnender.

 2. Snel zegt:

  Maar ondertussen ga ik niet meer verdienen.Bedrijven kunnen medewerkers nl niet meer gaan betalen.Mijn bestedingsruimte wordt kleiner. Niemand gaat staken voor meer loon.
  Niet in een economische neergang.We zullen groei moeten hebben voor inflatie. Dan kunnen we een inhaalslag maken mbt de lonen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s