De gouden kitsch en blits en fonkelende barbaarsheid komen weer terug.

.

Als we de Centrale banken even vergelijken met schuurtjes in alle dorpen van Nederland, waar valsemunters en boeren fiatgeld produceren en oogsten, dan komt goud als ruilmiddel in een ander daglicht te staan, want dat is zeldzaam en vertegenwoordigt een goede en constante ruilwaarde. Immers; goud druk je niet zomaar gratis bij in je schuurtje. Aardappels ook niet, want die moet je eerst zaaien en oogsten.

Geld printen naar gelang men nodig heeft in schuurtjes of nog meer uit hebzucht op zolder zal weinig indruk maken op uw buurman.

Als de Centrale bank het doet, dan is het anders, maar dat is het uiteindelijk niet. In het begin en zelfs voor een lange tijd wel, maar uiteindelijk krijgt het dezelfde waarde als zij die stiekum geld bijdrukken in hun schuurtje.

Het is dus in principe hetzelfde als U nu in uw schuurtje geld bijdrukt om aan uw wensen te voldoen. Of nog beter: U stapt met dit geld naar onwetende bedrijven en investeert daar miljoenen. De bedrijven in de buurt zullen U op handen dragen voor al die grote investeringen en vele miljoenen. Het hele dorp raakt opgewonden en de plaatselijke economie bloeit als noot tevoren. Iedereen kan zijn geluk niet op in de toegenomen welvaart. Wat is het leven toch verdomde gemakkelijk en wat is iedereen toch snel blij en vrolijk met die paar miljoen in uw schuurtje gedrukt.

Op het moment echter dat de burger weet dat dit geld in uw schuur is gedrukt, dan zal het terugkeren naar dezelfde waarde als toiletpapier. En dat geld uiteindelijk ook voor het virtuele geld van de Centrale banken.

De geschiedenis heeft dit vele malen bewezen, want ongedekt fiatgeld keert altijd terug naar zijn beginwaarde. Het eindigt altijd als toiletpapier gedekt door stront. Alleen fiatgeld gedekt door goud blijft overeind, want als je dat papiertje inruilt bij de bank dan krijg je er goud voor terug en geen stront.

.

GOUDEN” KANS

Terwijl zich steeds meer een gevoel van onbehagen begint af te tekenen vragen we ons af hoe het mogelijk is dat de beurs het nog zo “goed” doet, de rente en de inflatie “onbedaarlijk” laag blijven, de obligatiebubbel nog niet is geïmplodeerd, het fysieke edelmetaal de ondergrens opzoekt en de aandeeltjes in een  onevenredige cadans hiermee steeds verder wegzakken. Krankzinnigheid kent kennelijk geen tijd. Sterker, in een krankzinnige tijd blijkt “krankzinnigheid” steeds meer als normaal te worden ervaren.

Wie in 2007 had durven voorspellen dat de grootbanken voor de poorten van de hel weggesleept zouden worden en thans grotendeels aan het staatsinfuus hangen, of dat de centrale banken de economie met uitzinnige geldinjecties wel “even” nieuw leven zouden inblazen, of een ware valutaoorlog zouden ontketenen en de geldmarkten op bijna ludieke wijze manipuleren, zouden waarschijnlijk rechtstreeks zijn doorverwezen naar het eerste het beste krankzinnigeninstituut. Na 5 jaar systeemcrisis en steeds grotesker manipulaties laten we alles maar gelaten over ons heen komen met een gevoel van “na ons de zondvloed”. Met als enige resterende hoop dat zulks ons niet zal overkomen en hopelijk onze (klein)kinderen ook niet.

‘Fiscal Child Abuse’
Terwijl de monetaire storm de golven tot hurricane hoogte opzwiept, zitten de centrale bankiers rustig een potje “moneypoly” te spelen alsof ze bijvoorbeeld van de vermaarde  professor Kotlikoff van de Boston University – o.m. presidentieel adviseur – nog nooit vernomen hebben. In ettelijke artikelen heeft hij duidelijk gemaakt dat we met de huidige centrale bankenpolitiek rechtstreeks op een monetair “Armageddon” afstevenen, slechts vergelijkbaar met de val van vroegere wereldrijken. Met de uitstaande berg aan biljoenen en triljoenen schuld klaagt hij deze bankiers aan wegens fiscal child abuse’ of in gewoon Nederlands “fiscaal kindermisbruik”. Immers, zij krijgen verreweg het grootste deel van deze absurde rekening gepresenteerd!

Goud niet aan te slepen
Nu de ontwikkelingslanden intussen meer volwassen zijn geworden dan wij, weet men daar ook op welke wijze in onze contreien met het fiatpapier wordt omgesprongen en wordt er dankbaar gebruik gemaakt van de relatief laag gehouden goudprijs of béter: van de kunstmatig hoog gehouden wisselkoers van het fiduciaire (vooral vertrouwenwekkende!) papieren ruilmiddel. Goud was in 2012 slechts met 7% gestegen en ziet op het moment van schrijven die winst al weer ruim gehalveerd.

De World Gold Council (WGC) rapporteert keer op keer nu voor het 12e opeenvolgende jaar dat de centrale bankiers buiten Europa, V.S. en Japan record op record stapelen als het gaat om de aanvulling van hun goudreserves. Vreemd dat we aan deze zijde al “uitverkocht” zijn en dat bij de immer oplopende goudaankopen de prijs nauwelijks of niet meer stijgt. Dat kan alleen als het aanbod gelijke tred met de vraag weet te houden!

Echter, het scrap(afval)aanbod is grotendeels weggevallen, nieuwe vondsten schaarser worden, de wereldproductie nauwelijks toeneemt, terwijl de grootste goudproducerende landen China en Rusland al het gedolven goud rechtstreeks in hun “onderaardse gewelven” onderbrengen. Dit is puur en alleen omdat er geen enkel vertrouwen meer is in de eens zo machtige dollar, euro of yen. Het huidige  systeem blaast zich bijgevolg vanzelf op en vanaf dat moment zou er voor eens en altijd met dat ongedekte papieren systeem afgerekend moeten worden om te voorkomen dat dit opnieuw verwordt tot het “speeltje” van politici en het pepetuum mobilae in stand blijft.

De rol van de World Gold Council
Opmerkelijk dat dit zelfde instituut, door ’s werelds grootste goudproducenten in 1987 opgezet, nu voornemens is de centrale bankiers “bij te scholen” hoe met goud om te springen. Ja, dit is geen grap want er is voor dit 3-daags seminar met een tijdsaanduiding in maart a.s. met de Berkeley Universiteit in Californië als locatie en “Gold Reserves Management” als onderwerp wel degelijk sprake van een serieuze opzet. Wat hieruit moet worden afgeleid is dat het in ieder geval om meer moet gaan dan alleen over “edelmetaal in opslag”.

Eén van de lectoren zou Kenneth Sullivan zijn die doorgaat voor IMF’s Representative on the International Financial Reporting Standards Advisory Council, een mondvol voor een onderdeel dat nagenoeg niemand kent. Hij weet als geen ander hoe je de buitenwereld buitengewoon onkundig moet laten van marktinterventies om een net woord te gebruiken. Lijkt me lastig als je dan voor transparantie moet pleiten.

De vraag is of de WGC naar de voltallige wereld van edelmetaalproducenten en beleggers  weet duidelijk te maken of het de doelstellingen van de in goud, futures en derivaten handelende centrale banken (via hun “agent”, de Bank of International Settlemets te Basel), onderschrijft. Je kunt er gelijk de vraag aan vastmaken of het de bedoeling is de waarde van het goud te maximaliseren op kosten van de door de regeringen gehanteerde valuta en ander staatspapier (obligaties) óf dat het juist om het maximaliseren van de waarde van het staatspapier gaat op kosten van het (afwezige) goud, zoals tot dusver het geval is.

Niet minder boeiend is te weten of de WGC het manipuleren van de goudmarkt door de centrale bankiers op de een of andere wijze zelfs faciliteert. Een andere vraag is wat de WGC werkelijk beweegt een dergelijk seminar te organiseren als het zou gaan om voortzetting c.q. “verfijning” van het huidige interventiebeleid. Je zou dus zeggen een opgelegde “gouden” kans voor de World Gold Council!

Robert Broncel
voor US Markets

En Duits gebakje als dessert.

Prof. Hankel: “Am Ende steht eine Währungsreform, bei der man alles verliert”

Interview mit Prof. Hankel und Hartgeld-Redakteur TB. Österreich ist derzit das einzige Land, in dem an Plänen für die Zeit nach dem Euro gefeilt wird.TS.

[13:00] TB rechnet ordentlich mit der Politik ab.WE.

[17:30] Mehr zu diesen Aussagen auch in meinem nächsten Interview auf Biallo.at.WE.

[12:30] Leserkommentar-DE:

Der Hankel wird auf seine alten Tage doch noch militant. Das gefaellt mir. Aus den Leuten im Bundestag koennte man auch einen gewaltigen Schaschlick machen.
[11:00] Strukturelle Fehler: “Der Euro ist zum Scheitern verurteilt”

[10:30] Offener Brief an EZB: Welche Sicherheiten bieten Sie mir an?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s