De onmogelijke taak van Jeroen Rene Victor Anton Dijsselbloem.

.

Dijsselbloem beseft niet in welk wespennest hij is terecht gekomen, waarin hij als koningin de baas moet gaan spelen.

Verder: Dijsselbloem bezit het nog onbesproken en niet ontdekte  talent van Maxime Verhagen. Onbetrouwbaarheid. Nu heeft hij nog wel wat credits door zijn onbekendheid, onervarenheid en prilheid, maar het zal niet lang duren en hij verspeeld zijn credits (vertrouwen) en dan is het niet een man die je blindelings vertrouwd. Gluiperige oogjes verstopt achter brilleglazen vol ontwijkende bewegingen. Dijsselbloem; de mensgeworden rat die overal tussen door sluipt en onze pensioenen en spaargelden verpatst voor loze beloften.

Toch juich ik juich Dijsselbloem toe, omdat het de Nederlanders wakker zal schudden. Hij ontkomt in de nabije toekomst niet aan de verdachtmakingen van het achterkamertjes syndroom en ander gekonkel met duurzame achterdochtigheid, waar hij dan ook nog eens de baas van is als Eurogroep voorzitter. De grote kop van Jut is voor Dijsselbloem gereserveerd.

.

Währungskrieg? Der Euro ist zum Spielball fremder Mächte geworden

Wer hält Europa auf Kurs? Es gibt weder Wachstums- und Beschäftigungsziele wie in den USA, noch eine bewusst herbeigeführte Abwertung wie in der Schweiz und Japan. Die Folgen sind dramatisch.

Die Eurokraten springen von Baustelle zu Baustelle, ohne Konzept. Das Euro-Ende kommt so oder so.

Ter illustratie (uit de Dagelijkse Standaard van Hannibal) de nadelen van een sterke euro:

Dat is voor de sterke landen in de Eurozone vervelend, aangezien dit de prijzen van hun exportproducten opjaagt. Daardoor zal men vanuit andere landen minder kunnen kopen. Desalniettemin zijn veel producten van een land als Duitsland bijzonder gewild door hun uitzonderlijke kwaliteit, alsmede de onmogelijkheid elders iets vergelijkbaars aan te schaffen. Hèt kenmerk van een sterke economie met een sterke munt.

En daar gaat Spanje weer
Waar het echter treurig wordt, is als we ons eens gaan richten op de gevolgen voor bijvoorbeeld de Spaanse economie. Spaanse producten concurreren door de bank genomen meer op prijs dan op kwaliteit, zodat een in waarde stijgende munt het land zwaarder treft dan Duitsland. Dat kunnen we mooi terug zien in de cijfers van Spanje over 2012.

In 2012 verzwakte de euro tegenover de meeste wereldvaluta’s. En zoals u hierboven zien kunt, had dit voor Spanje direct gunstige gevolgen wat betreft de export naar niet-EU-landen (gele lijn). Door de terugvallende import (!) wist Spanje in november zelfs een positief resultaat op de handelsbalans te boeken.

Maar in het laatste kwartaal kwam de klad er weer in. De ECB-acties met OMT en andere kunstmatige steunmiddelen hebben als resultaat dat de rentetarieven voor de Spaanse staatsschuld weer betaalbaar werden, maar tegelijkertijd – door de feitelijke Europese garantie voor de Spaanse staatsschuld die daarmee werd afgegeven – was het resultaat dat de euro sterker werd tegenover valuta’s als de dollar en de Yen.

De gevolgen laten zich raden.

In november daalde de Spaanse export voor het eerst sinds een half jaar weer iets. Nu is een daling met 0,6% niet direct dramatisch, maar de euro is sindsdien op de internationale valutamarkten aan een stevige opmars bezig. Als u daar bij optelt, dat de crisis nu steeds harder bijt in de rest van de EU (met als gevolg minder vraag, in november nam Frankrijk19% minder Spaanse producten af), dat de export naar niet-EU-landen niet langer de economische teruggang door de crisis binnen de Eurozone zal kunnen compenseren.

Het uiteindelijke gevolg kan niet anders zijn dan een verheviging van de recessie in Spanje, en als dat eenmaal voor iedereen duidelijk is, zullen de rentes weer gaan stijgen.

Blijft de euro zo sterk? Nou en of! Zowel de USA als Japan zijn druk doende de waarde van hun munten te drukken. En zoals hierboven betoogd, acties als OMT van de ECB kunnen de euro alleen maar versterken. Dat de euro aan kracht wint zal vooral de periferie van de Eurozone hard treffen. Ironisch genoeg is een deel van de oorzaken van die kracht te wijten aan de maatregelen die de ECB nam om de zwakte in de periferie te maskeren.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s