Huuralarm voor 1 miljoen Nederlanders?

.

Het zou me niets verbazen als steeds meer mensen niet meer de huur kunnen betalen. Het centraal bureau voor krediet registratie en het CPB hebben daar nauwelijks een goed inzicht in. Een paar maanden achterstand is snel gemaakt en dat geldt ook voor de zorgverzekering en de verhoogde eigen bijdrage naar 350 euro.

Er zijn natuurlijk vele suikerooms en -tantes die familieleden steunen, maar door het wegvallen van de financiele melkkoe die het stijgende onroerend goed hen altijd bood vervallen die bijdragen zienderogen.

Een jaar geleden hield ik nog wel wat over (want mijn onkosten zijn behoorlijk laag) maar tegenwoordig is alles aan het eind van de maand op en ik leef betrekkelijk zuinig.

Economen en politici blijven beweren dat de inflatie slechts 2 procent en een beetje is. Feit is dat de koopkracht voor essenciele goederen, producten en diensten met pakweg tien procent gedaald is. Ofwel tien procent inflatie.

Deze inflatie (resultaat van de vele geld-bijdrukken-circus-koprollen-acties) zal dit jaar zelfs toenemen en versnellen; herkenbaar kenmerk van het proces dat leidt naar hyperinflatie.

 

Armoede slaat toe: bijna een miljoen huishoudens kunnen de huur niet meer betalen!

Armoede slaat toe in Nederland: bijna een miljoen (ruim 850 000) huishoudens kunnen de huur niet meer betalen!

Het is geen geheim meer dat werkloosheid en armoede in Nederland stijgende zijn en langzamerhand een maatschappelijk kankergezwel zijn aan het worden. Dit zijn de meest ziekmakende factoren in onze maatschappij, waar de Staat der Nerderlanden vooralsnog geen antwoord lijkt op te hebben.

Onze maatschappij wordt steeds harder. Een goed voorbeeld is het verhaal over analfabeet die naar voedselbank moest, na korting op zijn UWV-uitkering, daar op de arbeidsmarkt steeds minder banen beschikbaar zijn en UWV nu slechts schriftelijke sollicitaties bewijzen accepteert. Voor een analfabeet betekent dit: helaas pindakaas!

En dit is nog maar maar het topje van de ijsberg.

Huurwoning, te huur bord

Sociale huurwoning onbetaalbaar!

Het jaar 2012 stond al in teken van meer dan 300 000 Nederlanders die hun zorgpremie niet meer konden betalen, omdat het voor hen onbetaalbaar was. Naar verwachting zal dat cijfer in anno 2013 alleen maar verder stijgen. En dan hebben we nog kortingen op pensioenen zaak en topinkomens in publieke sectortoestanden, om maar over gesjoemel met de EU subsidies en recentste EU ‘democratie steun’ aan Egyptete zwijgen.

Maar nu is het ook bekend dat ruim 855.000 huishoudens in een sociale huurwoning eveneens hun huurlasten niet meer kunnen betalen. Bericht Spits!

Bijna 40% van de huurders woont volgens het aan de TU Delft verbonden onderzoeksbureau OTB ’onbetaalbaar’, en dat wordt steeds erger. De wooncorporaties kijken normaal gesproken alleen naar het inkomen (de zgn. huurquote), om vast te stellen of huurders een woning kunnen betalen.

“Normaal wordt 30 procent van het netto inkomen gehanteerd”, vertelt onderzoeker Harry Boumeester. “Maar 30 procent van een bijstandsinkomen is natuurlijk heel wat anders dan als een huishouden 60.000 euro per jaar verdient.”

37% huurders moet beknibbelen om de huur op te brengen

Een reden voor de onderzoekers om te gaan kijken of een huurder nog een normaal leven kan hebben na betaling van huur. “Dan blijkt dat 37 procent moet beknibbelen om de huur op te brengen. Zij houden zo weinig over dat zij maatschappelijk niet meer mee kunnen komen. Wonen is steeds meer een betaalbaarheidprobleem aan het worden, zeker voor lagere inkomens. En dan hebben we nu alleen nog maar naar de huur gekeken en niet de bijkomende vaste lasten als gas, water en licht meegenomen.”, aldus onderzoeksbureau OTB.

Volgens de Nederlandse Woonbond, dankzij de nieuwe plannen van het kabinet komen er financieel nog slechtere tijden voor huurders.

“Dit jaar moet er door het invoeren van een verhuurderheffing vanuit de woningcorporaties 50 miljoen euro binnenkomen en over vier jaar moet dat twee miljard zijn”, zegt Hans Roseboom van de Woonbond. “De verhuurders hebben dus geld nodig. En uiteindelijk gaan de huurders dat betalen. Er moet straks in veel gevallen honderden euro’s per maand meer worden betaald voor dezelfde woning. Het ziet er echt heel slecht uit voor huurders”, aldus Roseboom.

Daarom is Woonbond met Huuralarm actie gestart. Circa 21.000 mensen hebben inmiddels deze Huuralarm petitie online getekend, om hun zorgen over de huren te uiten.

Huuralarm petitie: Houd huren betaalbaar en trek de woningmarkt uit het slop!

De plannen van Rutte 2 maken de huursector kapot. De huurprijzen gaan stijgen, het puntenstelsel wordt afgeschaft, en er komt nog een heffing die het verhuurders onmogelijk maakt om investeringen te doen. De petitie is gericht op: huurders, woningzoekenden en verhuurders van Nederland- en roept op om huur betaalbaar te houden en de woningmarkt uit het slop te halen.

Onderteken de petitie Huuralarm: ‘Houd huren betaalbaar en trek de woningmarkt uit het slop’ en maak een verschil!

De het meest door de crisis getroffen groep: daklozen en mensen die naar voedselbank moeten, raden wij daarom in deze koude maanden – warme voeten in stadsbibliotheek – met het boek van René Diekstra: “O Nederland, Vernederland!” van harte aan.

Posted by: Openhandel on: 2013-01-16 03:31:58
Tags: huishoudens, huur, huurwoning, onbetaalbaar, huurders, wonen, woningcorporaties, woonbond 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Huuralarm voor 1 miljoen Nederlanders?

  1. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? zegt:

    Het wrange is, dat deze armoede volkomen overbodig is en een gevolg van wanbeleid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s