Goudgedekte D-mark weer een stapje dichterbij.

.

Mijn scenario blijft overeind, maar valt af en toe naar de achtergrond.

Duitsers willen plotsklaps meer goud terughalen als gepland.

De regels veranderen voortdurend tijdens het spel. Het is voortdurend wachten op het juiste moment. De weerstand tegen de EU van de UK en Cameron wordt door de Duitsers veroordeeld, maar het komt hun eigenlijk goed uit. Ze willen later niet als hoofdschuldige worden aangewezen als de EU opbreekt.

Middelkoop had ook een nieuwtje in de pijplijn met Jim Rickards en tevens ook de visie van Slim Beleggen. Een goede visie maar te gecontroleerd. De wereld gaat zich netjes herpositioneren met goud en China wil ongeveer 4000 ton goud hebben en dan mag de boel wel ploffen. Vervolgens gaat het bankenspelletje gewoon verder met een nieuwe goudstandaard. Te mooi om waar te zijn, want het is maar de vraag of al het goud zo netjes verdeeld is over de wereld en het afschrijven wel eerlijk en gecontroleerd kan gebeuren. Ik blijf bij de theorie dat het straks allemaal aankomt op het volgende; Wie heeft het edelmetaal fysiek in bezit na de valutahervormingen  en andere resetknoppen.

Duitse Bundesbank gaat deel goudvoorraad terughalen

Frank Knopers | 15-01-2013
Duitse Bundesbank gaat deel goudvoorraad terughalen

De Duitse rekenkamer heeft de Bundesbank goed wakker geschud. De centrale bank heeft namelijk besloten het advies van de rekenkamer op te volgen en een deel van de goudvoorraad terug te halen uit het buitenland. De Bundesbank zal volgens het Duitse Handelsblatt een gedeelte van haar goudvoorraad in New York en de volledige goudreserve in Frankrijk terughalen. Minder dan een derde ligt momenteel bij de Bundesbank in Duitsland.

Eind oktober vorig jaar maakte de Bundesbank bekend waar de goudreserve van 3.395,5 ton opgeslagen ligt. Bijna de helft blijkt in New York te liggen, terwijl Parijs en Londen waken over respectievelijk 374 en 450 ton van de Duitse goudreserve. De volledige goudvoorraad in Frankrijk zal binnen een niet nader genoemde termijn worden teruggebracht naar Duitsland, terwijl een onbekend deel van de Duitse goudreserve in New York ook de oversteek zal maken naar de thuisbasis in Frankfurt. Dat schrijft het Duitse Handelsblatt.

De beslissing van de Bundesbank is opmerkelijk, aangezien het de afgelopen maanden verschillende keren heeft aangegeven dat het vrede heeft met de huidige verdeling van de goudvoorraad. In eenverklaring uit oktober vorig jaar laat de bank weten dat het vertrouwen heeft in de goudopslag bij andere centrale banken en dat het niet onnodig wil provoceren door al het goud terug te halen naar eigen land.Zero Hedge verwijst ook naar een speech in november, waarin Andreas Dobret van de Bundesbank zijn vertrouwen uitspreekt over de opslag van goud bij de Federal Reserve in New York. Enkele passages viaZero Hedge:

Over de discussie omtrent de veiligheid van het goud dat opgeslagen ligt in het buitenland:

“The arguments raised are not really convincing. And I am glad that this is common sense for most Germans. Following the statement by the President of the Federal Court of Auditors in Germany, the discussion is now likely to come to an end – and it should do so before it causes harm to the excellent relationship between the Bundesbank and the US Fed.”

Over het vertrouwen in de Federal Reserve:

“Throughout these sixty years, we have never encountered the slightest problem, let alone had any doubts concerning the credibility of the Fed. And for this, Bill, I would like to thank you personally. I am also grateful for your uncomplicated cooperation in so many matters. The Bundesbank will remain the Fed’s trusted partner in future, and we will continue to take advantage of the Fed’s services by storing some of our currency reserves as gold in New York.”

Kort na het advies van de Duitse rekenkamer maakte de Bundesbank bekend dat het drie keer 50 ton goud zal terughalen uit Londen. Daar blijft het dus niet bij, want als de Bundesbank dit nieuwe locatiebeleid toepast zal ze ook 374 ton goud ophalen uit Frankrijk en een onbekend aantal tonnen uit New York. Samen met de 150 ton goud die uit Londen gehaald zal worden zal Duitsland dan weer bijna de helft van haar goudvoorraad in eigen beheer hebben.

Huidige locatiebeleid Duitse goudvoorraad

 

En goed daarop aansluitend;

Van Hannibal op de Dagelijkse Standaard.

Nog niet prominent in het Nederlandse nieuws geweest is het bericht gisteren dat Duitsland van ESM-deelnemers zal eisen, dat als zij een bailout voor hun banken aanvragen, hiervoor vanuit het ESM pas geld zal worden vrijgemaakt als het land zelf zich eerst tot de oren (indien mogelijk nog hoger) in de schulden steken zal. Ook van andere belanghebbenden, zoals directie, aandeelhouders en mogelijk personeel, wordt geld verwacht.

Deze nieuwe Duitse zet op het Europese schaakbord komt niet helemaal onverwacht, maar zal in ieder geval de gerustgesteld achteroverleunende Zuid-Europese politici met een ruk uit hun siësta hebben gehaald gistermiddag:

Efforts must be “exhausted” to tap help from banks’ owners and the states in which they’re headquartered before accessing the European Stability Mechanism as a “last resort. (..) Owners and creditors must be enrolled to share the rescue burden and a significant contribution made by the relevant member states..

Onderminister van Financiën Steffen Kampeter antwoordde dat op vragen van een Bondsdaglid van de Groenen.

De directe aanleiding is de Cypriotische bailout waarover thans wordt onderhandeld, maar de reden dat het niet geheel onverwacht is, is een kwestie van het precedent met Spanje. De kosten van de Spaanse bankenbailout werd tot ontzetting van Premier Rajoy gewoon opgeteld bij de Spaanse staatsschuldquote. En zoals altijd als er strenge woorden vallen is ook Finland opnieuw in het spel. De Finse premier heeft eind vorige week bekend gemaakt dat hij een bailout voor Cyprus steunt.

Toentertijd namen we dat voor kennisgeving aan, maar aangezien Finland tot nog toe noggeen enkele ongedekte cheque heeft uitgeschreven, zou het inderdaad verbazingwekkend zijn als men daarvoor nu plotseling beginnen zou. We kunnen er veilig van uitgaan, dat de recent opgevoerde druk in Finland zelf, heeft geleid tot een telefoontje uit Helsinki naar het Kanzleramt in Berlijn. Aangezien Berlijn zich geen verdere ruzies met de principiële Finnen kan veroorloven, was duidelijk dat de rest van de EU maar buigen moest. Niet in het minst, doordat ook in Duitsland grote onrust is ontstaan over dat het geld dat Duitsland nu garanderen gaat, vooral ten goede komt aan louche Russische miljardairs die de belasting ontdoken.

Deze strengere regels die Berlijn nu eigenlijk achteraf oplegt (en buiten Brussel of Eurotoppen om) aan landen die aankloppen om bankenbailouts, zijn een verscherping die in Zuid-Europa niet met gejuich zal worden ontvangen. De overige regeringsleiders zullen ook grommen en klagen, maar Merkel heeft een acuter probleem: haar eigen herverkiezing dit najaar kan op de tocht komen te staan als zij de kwestie Cyprus niet nauwkeurig afwikkelt. Haar belangrijkste kans op herverkiezing ligt overigens in het krakkemikkige imago van haar vermoedelijke socialistische tegenstrever, maar die is nog niet officieel genomineerd. Een mediagenieker politicus die namens de SPD de handschoen opneemt zal het Merkel heel moeilijk maken dit najaar.

Wat op de achtergrond eveneens meespeelt is dat Duitsland af wil van de positie van ‘lender of last resort‘, de financiële achtervanger van de hele EU. Die functie moet maar naar de nieuwe ECB, die op de een of andere manier moet worden vervlochten met de Autoriteit Bankenunie. En dit is voor Duitsland een ideaal moment om dat te forceren. Niet alleen zit Frankrijk economisch zo goed als aan de grond, en kan het zich niet veroorloven al teveel tegen te sputteren.

.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s