Valse EU hoop; Zuid-Europese industrialisatie met lage lonen.

.

Slimme bezuinigingen?

Lagere lonen in Zuid Europa om meer werkgelegenheid en herindustrialisatie door te voeren?

Als de lonen 30/40 procent dalen in Zuid Europa dan komt het allemaal wel weer goed.

Maar het tegengestelde ook: Toen de huizenprijzen stegen gingen de lonen en welvaart parallel mee omhoog.

Als de lonen 30 procent zakken dan gaan de huizen en huurprijzen parallel mee naar beneden. Een wiskundige, logische en gezonde gedachte die nog niet tot de Eurofielen en economen doordringt.

Griekenland en Portugal moeten daarom nog vele miljarden afschrijven op hun vastgoed. Spanje staat ook op de nominatie voor een nieuw lagelonenland. Dus op de nominatie voor lage huizenprijzen.

Het is gewoon absurd om te denken dat lonen naar beneden kunnen en de Euro, het vastgoed en de huren blijven nagenoeg gelijk en de energie en levenskosten gaan maar een beetje omhoog.

Terug naar lage lonen werkt goed als dat door de devaluatie van de munt geschied (en op alle fronten de prijzen lager worden), maar met een gedeelde Euro is devalueren niet mogelijk.

Ondertussen: Sommige koudbloedige Grieken hebben geen geld meer voor stookolie en kunnen de weerstand om een boompje in het park (of plantsoen) te kappen voor de houtkachel niet weerstaan.

Meestal stijgen en zakken huizenprijzen over meerdere jaren. Zuid Europa heeft echter helemaal geen tijd om langzaam te zakken met de lonen en dus ook met de huizenprijzen. Het gewenste en gecontroleerde afbouwen die economen en politici graag zien in hun papieren werkelijkheid gaat echt niet op.

Snel terug naar lagere lonen betekent ook snel terug naar lager huizenprijzen en daar zijn afschrijvingsbedragen mee gemoeid die zelfs economen doen duizelen.

De levensstandaard van Grieken en Portugezen is voor velen al onder  de absolute verdraagzaamheid gekomen en er moet snel hoop komen om daar weer bovenuit te kunnen stijgen. Dit is echter het begin; er moet nog veel meer van de welvaart, hoop en lonen af. Men zal nog dieper in de put moeten afzinken. Zo diep in de put dat er bijna geen licht en hoop meer zichtbaar zal zijn; de ideale voedingsbodem voor een volksopstand gedreven door wanhoop. Als de EU vervolgens roept dat het einde nog lang niet in zicht is, dan zal die wanhoop zich met volkswoede gaan mengen en is het hek van de dam.

.

Ist so in einer Depression: Immobilienkrise in Griechenland kostet Eigentümer das halbe Vermögen

Das Gespenst der zigtausend an der Börse “eingeschlossenen” Investoren, die immense Vermögen verloren, kehrt zurück, diesmal jedoch auf dem Immobilienmarkt. Der Wertverlust des Immobilienvermögens innerhalb von 5 – 6 Jahren ist dermaßen groß, dass die Verluste der Griechen nicht einmal mit denen des großen Krachs der Aktien in der Periode 2000 – 2001 verglichen werden können.

In den letzten 20 Jahren investierte die überwältigende Mehrheit der Bürger 85% ihres Vermögens in Immobilien und die restlichen 15% in Aktien, Obligation, Gold usw. Der Zusammenbruch der Handelspreise der Wohnungen fiel jedoch nicht mit der Wirtschaftskrise in Griechenland zusammen. Er begann schon ungefähr 3 Jahre früher und war für viele das erste Anzeichen für das, was kommen würde.

.

In einer Depression fallen eben die Immobilienpreise total und der Markt wirt total illiquid.

Früher wurden die Wälder um Athen illegal abgebrannt, um Bauland zu schaffen, jetzt werden sie abgeholzt um das teure Heizöl zu ersetzen.WE.

.

Ter aanvulling een stukje van Hannibal in de dagelijkse standaard.nl:

.

De vorig jaar onder druk van Hollande bijeengeraapte maatregeltjes die de Zuid-Europese economieën zouden moeten stimuleren kunnen op geen enkele manier worden gezien als het begin van een oplossing. En in Zuid-Europa lijkt men veel meer bezig met bezuinigen, dan dat er wordt nagedacht over middelen om weer tot groei en bloei te komen.

Niet, dat dat mee zal vallen. Want wat zou de basis van dat herstel moeten worden? De landbouw is onvoldoende basis, en herindustrialisatie kunnen we gevoeglijk schrappen. De zuidelijke landen missen daarvoor de mensen die in staat zijn dit te dragen, en buitenlandse investeerders hebben goedkopere en degelijkere alternatieven tot hun beschikking. Landen,  waar men bovendien geen vakbonden heeft die op hoge toon eisen stellen.

De bestaande industrieën zijn relatief kleinschalig, en leveren slechts een matige kwaliteit. Om werkelijk concurrerend te worden zullen de lonen in Zuid-Europa met nog minstens 30% moeten zakken. Om dat voor elkaar te krijgen is vereist dat de levensstandaard – die nu al zeer ver is weggezakt ten opzichte van wat men recent nog gewend was – nog verder omlaag gaat, en dat de bevolking ervan wordt doordrongen dat dat geen tijdelijke situatie zal zijn.

Dat laatste lijkt het grootste probleem te zullen worden. Het enige dat de bevolking in de zuidelijke landen nu nog weerhoudt van een grote volksopstand is de hoop dat betere tijden terug zullen keren. Dat gaat niet gebeuren, en als eindelijk dat besef voldoende doordringt, terwijl de laatste sociale zekerheid voor hun ogen verdampt, zijn de gevolgen voorspelbaar. De overheid zal zijn laatste gezag verliezen, met opstanden en anarchie tot gevolg. Zowel Griekenland als Portugal en Spanje zijn hiervoor zeer kwetsbaar.

Vorige week deed Trias hier op DDS al verslag van de situatie in Portugal, en wie dat goed gelezen heeft zal beseffen dat de onmiskenbare inzet van de Portugezen voor bezuinigen zijn langste tijd heeft gehad. En mocht Portugal ontploffen, dan zal Spanje niet ver achterblijven.

.

En uit Goldonomic.be:

.

Hij die het einde van de recessie en het einde van de problemen in de EU-zone predikt (dit geldt ook voor de VS) is gek EN een LEUGENAAR. Stopt u alstublieft met het luisteren naar de propaganda van deze duivels. Zij zullen doorgaan het publiek te misleiden, zolang zij kunnen. De werkloosheidscijfers geraken zo slecht als tijdens de Grote Depressie en er is GEEN verbetering in zicht.

Werkloosheidscijfers voor de EU
jeugd beroepsbevolking
Spanje 56,5% 26,6%
Griekenland 57,6% 26%
Portugal 38,7% 16,3%
Ierland 30% 14,6%
Slowakije 35,8% 14,5%
Italië 37,1% 14%

Vastgoed in Spanje zal nog VEEL VERDER DALEN (de Financial Times). Onderzoeksgegevens van Tinsa, vandaag vrijgegeven, laten zien dat de Spaanse huizenprijzen afgelopen jaar zijn gedaald met 11,3%, dit is een daling van 33,3% sinds 2007. Dit zal voortduren.

Zoals ik twee weken geleden al meldde, RR de Acuña & Asociados verwacht dat huizenprijzen in Madrid, Barcelona en andere grote steden nog eens 30% zullen dalen in een meedogenloze glijbaan tot 2018. Nieuwe verliezen zouden tot 50% kunnen oplopen en voor de komende 10 tot 15 jaar voortduren in de over-bebouwde ‘sunbelt’. “De markt is gebroken. We berekenden dat er bijna 2 miljoen objecten in verkoop zijn. Er is de afgelopen 5 jaren geen vooruitgang geboekt in het opruimen van de voorraad”, zei Fernando Rodríguez de Acuña. “Er zijn 800.000 gebruikte woningen in de markt. Ontwikkelaars zitten nog eens op een extra 700.000 afgeronde eenheden. Nog een 300.000 woningen zijn door de bank gevorderd en 150.000 zitten in procedure om te worden onteigend en dan zijn er nog eens 250.000 woningen in aanbouw. Het is waanzin.”…

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s