Finland wil absoluut .. in de Eurozone blijven.

.

.

Na heftig (en dreigend) aandringen van Klaas Knot gisteravond in de dorpskroeg ben ik laf overstag gegaan en heb daarom in de huidige blogtitel het woordje niet verwijderd.

.

Finland wil niet meer in de Eurozone blijven en de waarschijnlijkheid daarvan groeit met de dag.

.

Heerlijk en hoopvol nieuws.

.

De val van de Euro komt mogelijk onverwacht vanuit een donkere Finse nacht die gestaag in kracht en explosiviteit groeit.

Hoe minder aandacht in de MSM en hoe minder druk vanuit de eurofiel top, des te beter.

.

En dan plotsklaps op een zonnige lente dag het nieuws dat Finland defintitief uit de Euro stapt.

De markten zullen furieus reageren, maar dan is het te laat om nog druk te kunnen zetten.

.

Uit de dagelijkse standaard.nl

.

Finland gaat de Eurozone opblazen

.

Geplaatst door Hannibal op 7 januari, 2013 – 08:59

Finland maakt zich gereed zich uit de Eurozone terug te trekken. De uitspraken van de Finse minister van Buitenlandse zaken, gekoppeld aan de stemming onder de Finse bevolking, laten geen andere conclusie open.

Uit de Britse Daily Telegraph: Erkki Tuomioja, the country’s veteran foreign minister and a member of the Social Democratic Party said:

“We have to face openly the possibility of a euro-break up. It is not something that anybody — even the True Finns [eurosceptic party] — are advocating in Finland, let alone the government. But we have to be prepared, Our officials, like everybody else and like every general staff, have some sort of operational plan for any eventuality.

This is what people are thinking about everywhere. But there is a consensus that a eurozone break-up would cost more in the short-run or medium-run than managing the crisis. But let me add that the break-up of the euro does not mean the end of the European Union. It could make the EU function better,”

En zoals u zich ongetwijfeld bewust bent: als een politicius aankondigt dat men zonder iets mogelijk beter af is, kunt u er zeker van zijn dat het verdwijnen zal.

Zoals Tuomioja ook op Nu.nl geciteerd werd:

”Er zijn nu geen regels die aangeven hoe een land de Eurozone kan verlaten, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Of het zuiden, of het noorden, zal breken met de munt, want deze dwangbuis veroorzaakt ellende voor miljoenen mensen en vernietigt de toekomst van Europa. Het is een totale catastrofe.”

In Finland is thans ook sprake van schuivende politieke verhoudingen. De partij ‘Ware Finnen’ veroverde vorig jaar 19% van de stemmen – voor Finland een ware electorale revolutie. Gisteren maakte de Finse omroep YLE de resultaten van een onderzoek naar steun voor de euro onder de bevolking bekend: meer dan de helft van de Finnen is mordicus tegen verdere deelname aan steunoperaties voor failliete landen. Nog slechts éénderde steunt dat beleid. Timo Soini, the True Finn leader:

“There are no rules on how to leave the euro but it is only a matter of time. Either the south or the north will break away because this currency straitjacket is causing misery for millions and destroying Europe’s future.

“It is a total catastrophe. We are going to run out of money the way we are going. But nobody in Europe wants to be first to get out of the euro and take all the blame,”

Dit kun je geen schot voor de boeg meer noemen. Dit is een aankondiging van vertrek, met alle gevolgen die dat hebben zal. Het Finse parlement heeft vetorecht over elke nieuwe bailout, en anders dan de huidige incompetente Kamerleden van de regeringspartijen volgen de Finse parlementariërs de gang van zaken op de voet. Miapetra Kumpula-Natri, voorzitter van het “Grand Committee on Europe” (zoiets heeft de Tweede Kamer zelfs nog noot overwogen in te stellen) van het Finse parlement, over uitspraken (over de senioriteit van Griekse schulden) van ECB-voorzitter Draghi twee weken terug:

“Our law passed this summer says the ESM has the same priority as the IMF. There was a clear understanding on this. Any change would require a new law passed by the whole parliament, and this would be very difficult because the risks would be much higher. (..) It is obvious that a small country can’t help big countries eternally.”

Griekenland, federalisering
De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Michael Spindelegger pleit voor regels die het mogelijk maken een land dat zich niet aan de regels houdt, uit de Eurozone te zetten:

Als die mogelijkheid er was geweest, dan had dat met Griekenland al lang moeten gebeuren,

Zou een vertrek van Finland daadwerkelijk het einde van de Eurozone betekenen? Het lijkt in ieder geval heel waarschijnlijk. Finland is overduidelijk niet langer bereid (zelfs voor de vorm) mee te betalen aan bailouts voor welk land dan ook, en geeft nu aan dat het ook niets ziet in een Transferunie of verdere federalisering. Finland heeft afgelopen jaren ook het meest verstandige beleid gevoerd, door onder andere onderpand te vragen voor haar bijdragen aan de bailouts voor Griekenland, en zal daarom het enige land in de Eurozone zijn dat er bijna niets bij zal inschieten.

Levendig zal iedereen zich nog herinneren, dat minister JK de Jager, gesouffleerd door zijn eurofiele ambtenaren, beweerde dat een onderpand alleen maar ongunstig zou zijn, en de mogelijke winst op toekomstige rentebetalingen weg zou geven. Hah!!

Met zijn uitspraken breekt de Finse minister ook de staf over de Bankenunie, die immers eveneens een vorm van Transferunie zal betekenen.

Desintegratie
De grootste betekenis van wat nu te gebeuren staat ligt er in dat nu een opening ontstaat de Eurozone te verlaten, als de nadelen voor een staat groter blijken dan de voordelen. We kunnen er op wachten dat in meerdere landen regeringen nu geconfronteerd zullen worden met partijen die een vertrek uit de Eurozone zullen eisen, naar analogie van het Finse voorbeeld. En dan ook zullen vertrekken. Tenzij ze natuurlijk op korte termijn een bailout nodig hebben. Een land als Bulgarije heeft niet voor niets haar voor 1 januari 2012 (sic!!!) geplande entree in de Eurozone voor onbepaalde tijd uitgesteld. In Polen wil 56%van de bevolking niets van de Eurozone weten.

Vandaag zal de paniek in Brussel enorm zijn. De Eurozone als duiventil is een nachtmerrie voor de Eurocraten, omdat de gemeenschappelijke munt dan niet langer hanteerbaar zal zijn. Een vertrek van Finland – met de hoogste kredietrating van de Eurozone – verplettert de illusie van de spoedige federalisering die de Commissie zichzelf had voorgespiegeld.

Duitsland
De mogelijkheid van een Fins vertrek zal ook bij bondskanselier Merkel aankomen als een mokerslag. Niet alleen zal Duitsland hierdoor een nog groter deel van de eerstvolgende bailout voor haar rekening dienen te nemen, maar met Bondsdagverkiezingen in het vooruitzicht heeft ze in Duitsland het een en ander uit te leggen. Zoals waarom Duitsland de EU zo ongeveer in haar eentje financieren moet. Dat wordt meer en meer een legitieme vraag. Het alternatief is immers het aanzetten van de Europese geldpers – iets wat feitelijk al begonnen is, maar desalniettemin het Duitse trauma van de Weimarrepubliek zal laten herrijzen.

Spaanse bailout
Zonder dat het genoemd werd, lijkt de directe aanleiding van de ophef van dit weekend te zijn veroorzaakt door een naderende Spaanse bailout. De regering in Madrid probeert het onvermijdelijke al maanden uit te stellen. Maar indien achter de schermen de onderhandelingen daarover in een beslissend stadium zijn gekomen, dan ligt het voor de hand waarom de Finse regering en het parlement dit tijdstip hebben gekozen om duidelijk te maken dat het land niet langer meebetaalt. Als de financiële markten eenmaal diezelfde conclusie trekken, gaan we een paar hete weken tegemoet.

En natuurlijk wordt het de hoogste tijd dat ook Nederland zich gaat voorbereiden de stappen van Finland te volgen. Het minste dat je nu van de Tweede Kamer mag verwachten, is een realistisch debat over de toekomst van Nederland binnen de Eurozone. Zonder dat zij haar oren deemoedig laat hangen naar de hoopvolle maar onrealistische verhalen die haar vanuit het ministerie van Financiën bereiken.

De Tweede Kamer dient de regering op te dragen zich voor te bereiden op de consequenties van het uiteenvallen van de Eurozone. Dat nu nog uitstellen grenst aan het misdadige.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Finland wil absoluut .. in de Eurozone blijven.

 1. Eric Sabels zegt:

  Hopelijk had ge niet te veel gezopen in de dorpskroeg met Klaas Knot gisteren, want dit soort verhalen verteld Xander dagelijks om er de moed in te houden ; maar wanneer gebeurt het ooit eens effectief ? Trouwens, een gezond jaar ! ( wat laat maar mijn pc was 14 dagen stuk )
  Eric

 2. sven zegt:

  er is dus nog hoop

 3. In de politiek heerst de hoogmoed en onkunde dat er een exit mogelijk is. Vooral bij de oppositie. De wereld draait gewoon door.

  Ook bij de PVV en Farage en Grillo en le Pen partijen, maar dat geeft niet. Die fout kan ik wel vergeven.

  Het kaartenhuis valt op een onverwachte plek en in een blinde hoek waar men even niet oplette en geen gevaar bevroedde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s