Hoogmoed EU in hogere dimensies.

.

.

De EU heeft de hoogmoed en blindheid om Griekenland persoonlijk in de Brusselse tang te nemen. De EU wil Griekenland mogelijk zelf gaan besturen.

.

En nu ik er zo over nadenk, kan dat wel degelijk in de planning liggen.

.

Waarom? Als ze Griekenland als zelfstandig EU land erbij willen hebben, dan had die Bailout toch veel groter aangepakt? Ze kunnen nu nauwelijks echt verder.  

.

Misschien is de EU wel zo dom om te denken dat een Europese machtsovername in Griekenland getolereerd wordt, terwijl dit op gelijke hoogte staat met het uittreden van Griekenland.

.

Hopelijk zijn ze zo dom. 

.

Uitsnede uit een artikel van Hannibal uit de Dagelijkse standaard; Blanco cheque voor Grieken

.

Griekenland balanceert volgens een analyse van de Duitse krant Frankfurter Algemeine op de rand van een burgeroorlog. In die precaire situatie is dociel volgen van de directieven van de EU wellicht onverstandig, maar kent toch een eigen logica, omdat de regering-Samaras de zaken niet meer in eigen hand heeft. Berichten eerder deze week dat de regering in Athene opnieuw lijkt te falen bij het incasseren van voldoendebelastinginkomsten zijn een nieuwe indicatie, dat vanuit de EU blijkbaar gedacht wordt over een volledige overname van het gezag in het land. Dat als dat openlijk gebeurt dat een Griekse volksopstand en wellicht een militaire coup tot gevolg zal hebben lijkt Brussel niet te willen inzien.

De onzinnigheid van de EU die vol blijft houden dat Griekenland er weer bovenop gaat komen wordt leuk geïllustreerd met de vergelijking in deze projectie voor de toekomst van Japan, ontegenzeggelijk een veel sterkere economie met meer perspectief dan de Griekse.

Als je dit vergelijkt met de EU-benadering van Spanje op dit moment, dan vallen zowel toon als aard van de maatregelen op. Spanje wordt nu gedwongen in de pensioenen te gaan snijden, en dat terwijl de sociale situatie qua explosiviteit die van Griekenland reeds benadert. Dat de EU in haar analyse andermaal tamelijk fictieve (bedreigend maar te gunstige) percentages voor de Spaanse staatsschuldquote hanteert, is dan nog slechts een detail. Want hoewel de regering-Rajoy nauwelijks schijnt te beseffen hoe groot haar problemen echt zijn, beseft de Spaanse regering terdege dat zij als een rat in de val zit.

De jeugdwerkloosheidspercentages die in beide landen de 60% akelig dicht naderen zijn een andere indicatie van die explosiviteit. Jeugd die in een uitzichtloze situatie belandt, werkloos is, en geen andere middelen van ‘vermaak’ heeft is van nature al rellerig genoeg. Een evident goede zaak om voor te strijden garandeert een voortdurende toestand van rellen en opstandigheid.

Geen enkele regering houdt zoiets jaren achtereen vol, en dat impliceert dat het nog slechts een kwestie van tijd zal zijn eer Zuid-Europa ontploffen gaat. De welvaart in Griekenland is twintig jaar teruggezet, de Spaanse welvaart is in cijfers en geld uitgedrukt nooit enorm toegenomen dankzij de EU, maar de mogelijkheid schulden aan te gaan wel. Nu die moeten worden terugbetaald is een maatschappelijk infarct nabij.

De economie van de Eurozone als geheel blijft verzwakken, en het einde lijkt nog niet in zicht. Dat men in Brussel denkt dit met oekazes en meer dwang in de hand te kunnen houden is van een zwakzinnigheid die je de adem beneemt. Soms krijg je de indruk dat de EU denkt dat de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede garandeert dat er tegen haar bewind geen gewelddadige opstand zal uitbreken. Dat de kerkhoven vol liggen met mensen, die dachten niet te kunnen worden gemist, schijnt maar niet te willen doordringen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Hoogmoed EU in hogere dimensies.

  1. rikus zegt:

    De hoge jeugd werkloosheid is een verschrikking. Dit heeft grote gevolgen voor een samenleving. Maar Spanje en Italië hebben hier in feite altijd al problemen mee gehad
    Ik herinner me nog heel goed: ‘die zwei klener Italianen”
    Ik denk 40 jaar geleden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s