QE 4 is gearriveerd. Wachten op QE 5

.

.

Het eerste grafiekje is prachtig.

.

Kenmerk die leidt tot Hyperinflatie is o.a de wiskundige en onvermijdelijke versnelling van nieuw en vers gedrukt geld.

.

Uit Market Update.nl

.

Het aantal dagen tussen stimuleringsrondes Fed neemt

FOMC: Fed koopt maandelijks $45 miljard aan staatsobligaties

Frank Knopers | 12-12-2012
FOMC: Fed koopt maandelijks $45 miljard aan staatsobligaties

De Federal Reserve heeft zo juist haar persverklaring van de FOMC vergadering naar buiten gebracht. Zoals verwacht komt de Amerikaanse centrale bank met een extra ronde van monetaire stimulering, bestaande uit een maandelijkse aankoop van $45 miljard aan staatsobligaties. Deze aankopen komen bovenop de $40 miljard aan hypotheekleningen die de Fed sinds september iedere maand koopt. In totaal injecteert de centrale bank dus op maandelijkse basis $85 miljard aan nieuw geld.

Doordat Bernanke de geldpers in een hogere versnelling heeft gezet met de aankondiging van QE4 zal de rente op de staatsschuld en op private schulden met een langere looptijd verder onder druk worden gezet. Volgens de theorie van Bernanke zal de beschikbaarheid van goedkoop geld ervoor zorgen dat consumenten en bedrijven meer kunnen lenen, terwijl een eventuele prijsstijging van huizen het vertrouwen van de consument zal versterken. We hebben eerder al gezien dat dit beleid niet gewerkt heeft, maar kennelijk ziet Bernanke geen andere optie die beter is dan het drukken van nog meer geld in een economie die onder haar schulden lijkt te bezwijken.

QE tot de arbeidsmarkt herstel laat zien

In de FOMC verklaring valt ook te lezen dat de QE3 en QE4 programma’s van kracht zullen blijven zo lang de inflatie beneden de 2,5% blijft en de  werkloosheid tot onder de 6,5% is gezakt. Hiermee wekt de centrale bank de indruk dat het oog heeft voor de schadelijke effecten van monetaire verruiming en dat het daar zuinig mee om zal gaan. Het tegendeel is waar, want zoals u misschien al weet zijn de inflatie- en werkloosheidscijfers boterzacht engeven ze nu al een vertekend beeld van de werkelijke prijsstijging en werkloosheid. Volgens Shadowstats ligt de werkloosheid volgens de ruimste definitie die de Amerikaanse overheid ooit zelf hanteerde op ongeveer 23%. De inflatie ligt volgens de alternatieve berekening van Shadowstats – gebaseerd op de officiële rekenmethode van voor het jaar 1990 – inmiddels al hoger dan 5,5%.

Versnelling

Een centrale bank die overgaat tot het kopen van staatsobligaties begeeft zich op drijfzand. De markt zal er namelijk op anticiperen dat de centrale bank gereed blijft staan om op te treden als de ‘lender of last resort’ en zal daarom het spel met de centrale meespelen. De rente blijft hierdoor laag en de obligatiekoersen zullen stijgen. Maar zodra kopers van staatsobligaties afhaken moet de centrale bank inspringen om het gat op te vullen. Doet het dat niet, dan stijgt de rente en zullen obligatiebeleggers op zoek gaan naar de uitgang.

De tijd die tussen de stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve zit wordt alsmaar kleiner, zoals ook onderstaande grafiek van Zero Hedge laat zien. Dat is een bijzonder zorgwekkende ontwikkeling, want hoe lang duurt het nog voordat de Federal Reserve permanent moet stimuleren en rechtstreeks de tekorten van de Amerikaanse overheid zal financieren? We kunnen concluderen dat het ‘eindspel’ van de dollar in een stroomversnelling is geraakt en dat het zogenaamde herstel van de Amerikaanse economie niet substantieel genoeg is om ingrijpen door de centrale bank overbodig te maken.

Het aantal dagen tussen stimuleringsrondes Fed neemt snel af (Bron: Zero Hedge)

Livestream en notulen FOMC

Hieronder ziet u de volledige notulen van de FOMC meeting van 11 en 12 december. In het rood staan de wijzigingen ten opzichte van de notulen van de vorige FOMC vergadering. Voor de liefhebbers: de onderstaande livestream wordt vanaf 20:15 uitgezonden.

FOMC December Redline

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op QE 4 is gearriveerd. Wachten op QE 5

  1. Denk dat ze opzettelijk op zware inflatie afstormen.Hun idee is dat we de wederopbouw weer een keertje willen doen.
    Ik denk dat we uit de euro stappen, maar ben bang op een te laat moment.
    Ben ook bang dat ons goud als verloren moet worden beschouwd.
    Altijd leuk, dat er over economische zaken wordt beslist door iemand die 11 jaar over het pretpakket geschiedenis heeft gedaan…..

  2. We worden leeggekocht door de Duitsers, als we te weinig goud hebben.

  3. …hebben ze voor 40-45 toch nog een uitgesteld succes gekregen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s