Arme Studenten geloven niet in Goud en het geheim van geld.

.

.

Studenten verzuipen liever hun geld dan dat ze ook maar één grammetje goud aanschaffen.

.

Ze zetten zich liever in de schulden voor een Ipod en verkopen desnoods de gouden sieraden van hun ouders voor een afzetprijsje in een van de vele goud-inkoop winkeltjes.

.

Ik ben wel eens bij een college van Middelkoop geweest en trof daar de bekende hypocrisie die studenten zo eigen is.

.

Ze vinden het wel interessant en lachen een beetje verdwaasd en dom om zijn gedegen kennis die hen werkelijk overrompeld.

.

De volgende dag zijn ze het weer vergeten en gaan over tot de de orde van de dag.

.

Middelkoop wordt ’s morgens badend in het zweet wakker en gelooft in de gouden Sinterklaas die wenst dat hij de studente-kindertjes iets geleerd heeft.

.

Dream on.

.

Was getekend een Middelkoop fan: Ik zelf.

.

.

Uit RTLZ.

.

Willem Middelkoop heeft een nieuw boek geschreven, zijn vijfde, met de titel ‘Goud en het geheim van geld.’ Speciaal voor alle lezers van rtlz.nl publiceren we vandaag het belangrijkste hoofdstuk: ‘War on gold’ gratis op onze website.

Klik hier voor het complete hoofdstuk ‘War on Gold’ (pdf, 25 pagina’s)

U moet het lezen

Willem vindt dat iedereen het hoofdstuk over de strijd om goud uit het financiële systeem te bannen, bijna een derde van het boek, móet lezen. “Ook de arme studenten die het boek nog niet kunnen betalen.”

Willem beantwoordt vragen in de hoofdstuk als:

– Zolang dit dollarsysteem domineert hebben de VS dus de macht?

– Waarom accepteerden we het dollarsysteem in 1944 eigenlijk?

– Ondersteunen van de dollar is de kern van strijd tegen goud?

.

Boek

Voor iedereen die het boek wel kan betalen: Klik hier voor ‘Goud en het geheim van geld’, het boek kost 17,50 euro. Het boek gaat over wijze waarop bankiers ons financiële systeem opblazen.

Hieronder Alvast wat leuke stukjes uit het hoofdstuk ‘War on gold’.

.

Zolang dit dollarsysteem domineert hebben de VS dus de macht?

Het is voor de Amerikanen van cruciaal belang dat het dollarsysteem in zijn huidige vorm zolang mogelijk blijft voortbestaan. Bijna alles lijkt geoorloofd om dit doel te bereiken. Landen die de VS daarbij tegenwerken, door bijvoorbeeld de olie in een ander munt af te willen rekenen, kunnen rekenen op verregaande tegenwerking (Venezuela, Iran) of zelfs uitschakeling (Irak, Libië). Volgens klokkenluiders als John ‘The Economic Hitman’ Perkins heeft deze instelling van de Amerikanen zelfs een aantal Latijns-Amerikaanse leiders het leven gekost. Volgens Perkins hebben vooral het IMF en de Wereldbank, die tegelijkertijd in 1944 werden opgericht, zich de afgelopen tientallen jaren ingezet om Amerikaanse belangen te dienen.

De onhoudbare groei van de Amerikaanse staatsschuld en het feit dat het land ervoor heeft gekozen de geldpers steeds harder te laten draaien maken een voortzetting van het dollarsysteem op de langere termijn echter onmogelijk. Steeds meer landen hebben kritiek om Amerika´s monopoliepositie in de wereldeconomie. Zelfs Rabo’s chef-econoom Wim Boonstra wees al in 2005 op het naderende einde van de dollar als anker voor het wereldwijde financiële systeem.

 

Waarom accepteerden we het dollarsysteem in 1944 eigenlijk?

Vooral de Fransen protesteerden in 1944 (en nog lang daarna) tegen de invoering van het dollarsysteem en de enorme voordelen die het voor de VS had. Generaal de Gaulle en zijn adviseur Jacques Rueff zagen als geen ander in dat de rest van de wereld de tekorten van de Verenigde Staten moest gaan financieren door staatsobligaties te kopen. Rueff riep meer dan eens: ‘Amerika is als een gefortuneerde klant die voortdurend het geld terugkrijgt van zijn kleermaker dat hij net voor een pak heeft betaald.’10

Europa eiste daarom van Amerika dat de dollars altijd konden worden omgeruild voor goud. De dollar moest ‘As good as gold’ zijn.

Ondersteunen van de dollar is de kern van strijd tegen goud?

Klopt, maar dat is zeker niet de enige reden. Uit verschillende studies blijkt namelijk dat de hoogte van de goudprijs ook bepalend is voor de rente en inflatieverwachtingen van het grote publiek. Belangrijk, als de inflatie(verwachting) laag blijft zal de rente minder snel oplopen, waardoor het mogelijk is om meer schulden te dragen.

Zoals bekend doen centrale bankiers er alles aan om hun invloed uit te oefenen op de inflatieverwachtingen van het grote publiek. Er gaat geen speech van Fed-baas Bernanke of ECB-collega Draghi voorbij zonder dat deze term voorbij komt. De redenering hierachter laat zich makkelijk raden: wanneer mensen vermoeden dat de inflatie laag blijft handelen ze daar naar en blijft de inflatie vaak ook daadwerkelijk lager. Een studie uit 1988 van econoom, hoogleraar en politicus Lawrence Summers en professor Robert Barsky bevestigde dat overheden de goudprijs manipuleren om zo ook de rente naar hun hand te zetten.12

De belangrijkste reden van de strijd tegen goud (en zilver) blijft echter de noodzaak om mensen te laten blijven geloven in de duurzame waarde van het ongedekte papieren geld. Om die reden blijven bankiers ons voorhouden dat goud een slechte belegging is. Volgens hen is goud op zijn best een grondstof voor juwelen en tandtechnici. De bankiers roepen bovendien altijd goud en zilver geen direct rendement zoals rente of dividend opleveren. Wie hier wat langer over nadenkt vind dat niet onlogisch. Rente zijn dividend zijn immers een vergoeding voor het (faillissement)risico dat je loopt als je je geld uitleent of risicodragend investeert.

 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s