Nederland is verraden en wordt geleid door…

.

.

Column van Alexander Sassen van Esloo. Deze ligt geheel in de lijn van deze blog. Ik ben het jammer genoeg niet eens met zijn gangbare oplossingen, maar dit heeft hij goed gezien.

.

.

Misdaad van de eeuw

AMSTERDAM –  Nederland is verraden. Onze samenleving is weggezakt in een moeras van dogma’s, politiek gekissebis, mentale corruptie, vooroordelen, misconcepties en waanbeelden. Dit is een zelfvoedend systeem waar een partij een reactie instigeert in de andere en zo verder. Resultaat is dat iedereen zich bezig denkt te houden met de oorzaken van de problemen terwijl ze in feite alleen maar bezig zijn met de symptomen. Dit vraagt om een trip naar de oerwortel van al onze problemen.
Wij vormen een complex geheel

Om tot de oerwortel van onze problemen te komen moeten we eerst beseffen wie/wat we nu eigenlijk zijn. Dit klinkt wellicht wat zweverig maar dat is het niet. Waar ik op doel is dat ieder individu (met haar acties en interacties) met anderen tezamen (in de woorden van Hayek) een complex spontaan systeem vormen. Vanuit het individu en de interacties tussen individuen ontstaat er een systeem van (onder andere) omgang, van economie en van bestuur. Dingen die als belangrijk worden geacht krijgen een relatief hoge waardering (omgang), een relatief hoge prijs (economie) en relatief veel aandacht van bestuurlijke organen (zoals overheden). Uiteindelijk is de maatschappij een groot complex spontaan systeem waarbinnen zich weer kleinere complexe spontane systemen opereren en zo verder. Hoe zich dit uiteindelijk heeft ontwikkeld is zo complex dat niemand, geen computer of wie of wat dan ook dit van te voren voorspeld zou kunnen hebben. Het feit dat we met z’n allen een ultra complex systeem vormen is een uiterst belangrijke gevolgtrekking, waar ik later op terug zal komen.

Het systeem draait zich om

De oerwortel van onze problemen is ruwweg tweedelig. Het eerste deel is dat het systeem zich omdraait. In plaats van dat de meeste acties en reacties uit het individu van onderin voortkomen, zijn het nu met name dat overheden (al dan niet tezamen met grote bedrijven) die een steeds grotere stempel drukken van bovenaf. Deze beweging van het individu naar het collectief is uiterst schadelijk gebleken. De intenties zijn over het algemeen goed, maar het uiteindelijke resultaat is in- en inslecht. Het zijn dan met name de “onverwachte” bijwerkingen die zo schadelijk zijn. Waar eerst een individu of individuen onderling verantwoordelijk waren voor zichzelf dan wel voor elkaar, is deze morele plicht steeds meer verlegd naar de overheid. Deze beweging naar het collectief heeft juist tot een minder socialere samenleving geleid. Waar er eerst (noodzakelijkerwijs) verantwoordelijkheid (morele plicht) en een hechte band bij en tussen individuen bestond, is het nu de overheid die voor alles verantwoordelijk wordt geacht (recht).

De samenhang tussen de individuen is verwaterd en vertroebeld. De eigen verantwoordelijkheid (plicht) is naar de achtergrond verdwenen. Waar er eerst vele prikkels waren om een bepaald gedrag wel of niet te vertonen, zijn deze weggemoffeld in naam van een socialere samenleving. In plaats daarvan houden individuen zich met name bezig met de rechten die ze (denken te) hebben vis-à-vis de overheden. Onze maatschappij is van een verzameling volwassen en verantwoordelijke mensen verandert in een situatie die zich laat vergelijken met een groep verwilderde en afhankelijke kinderen in een snoepwinkel. Deze snoepwinkel wordt beheerd door de overheid en de meerderheid van de individuen, organisaties en bedrijven proberen allemaal een zo groot mogelijk deel van de snoepwinkel toe te eigenen. Het systeem wat er nu is, is alles behalve sociaal. Het is ook geen kapitalisme. Wat het wel is? Een kleptocratie, waar een selecte groep alle macht naar zich toegetrokken heeft en waar het individu niets meer is als een junkie op zoek naar een volgende shot.

Afhankelijkheid creëert arrogantie bij anderen

Het tweede deel is van de oerwortel van onze problemen is een natuurlijk gevolg van wat ik hiervoor heb benoemd. Waar het individu zich steeds afhankelijker opstelt vis-à-vis de overheid, neemt de arrogantie bij onze leiders alleen maar toe. We vragen immers constant om overheidsingrijpen om onze problemen op te lossen. Dit voedt de overtuiging bij onze leiders dat ze van bovenaf de wereld kunnen en moeten besturen. Of het nu links, midden of rechts is, allen denken dat de maatschappij maakbaar is. Probleem is dat dit ontzettend ver van de werkelijkheid afstaat. Bij het begin van deze column heb ik de complexiteit van onze samenleving beschreven met de gevolgtrekking dat niemand de huidige situatie kan voorspellen. Dit betekent ook dat als een overheid van bovenaf ingrijpt in het handelen van het individu, zij ook niet kunnen voorspellen wat er daardoor gaat gebeuren. Met al dat goedbedoelde (en soms minder goed bedoelde) overheidsingrijpen zijn er onherroepelijk ook allerlei onvoorziene bijwerkingen.

Voorbeelden van maakbare samenleving fiasco’s

Hebben de hypotheekrenteaftrek en huursubsidiestelsel de Nederlandse woonmarkt geholpen? Nee, onze huizenmarkt is totaal krom en de eindafrekening nadert met rasse schreden. Heeft financiële regulering geleid tot een conservatieve financiële huishouding bij burgers, bedrijven en overheden? Nee, want schuld werd beloond en sparen werd bestraft, iets wat nog steeds het geval is. Heeft de EU tot Europese eenheid en stabiliteit geleid? Nee, de onderlinge verschillen en tegenstelling zijn nu geëxplodeerd. De EU ligt overhoop met de nationale regeringen, de nationale politiek is op haar beurt zelf verdeeld, en de Europese volkeren beginnen zich steeds radicaler te uiten. Grote protesten (steeds vaker met gewelddadig karakter), raciale spanningen (zoals feit dat ongeveer 7% van de Griekse kiezer de Griekse Nazi partij steunt), en het feit dat persvrijheid onder druk staat (zie Spanje en Griekenland en de geplande eurotop over het de mondsnoeren van “populisten en nationalisten”) zijn allen resultanten van het verbroederende EU beleid.

Heeft de euro dan gebracht wat de leiders hadden verwacht? Nee, de PIIGS (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje) konden door de euro opeens goedkoop lenen wat leidde tot een investerings- en consumptiefestijn die onze export naar de PIIGS tot kunstmatige hoogte hebben gebracht. Maar deze bonanza leverde te weinig op voor de PIIGS want ze kunnen nu hun schulden niet meer betalen. Nu zitten ze met een kapotte economie en een schuldenberg die geheel Europa overschaduwd en ons uiteindelijk mee ten onder zal trekken. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden waar maakbare samenleving beleid van bovenaf (met een totaal gebrek aan respect voor het individu) tot een totale puinhoop heeft geleid.

Het zwakke punt van de oerwortel

Een wortelstelsel is gemaakt om het systeem wat eraan verbonden is te voeden. Het is daar waar de oplossing voor een verziekt systeem gezocht moet worden. Hoe een gezond systeem er dan wel uit moet zien, daar ga ik het volgende week over hebben. Maar voor nu is het belangrijk dat we ons realiseren dat de oerwortel van onze problemen zich voedt aan ons. Het zijn (en ik generaliseer) u en ik die verantwoordelijk zijn voor de huidige puinhoop. Wij voeden dit kromme systeem; het zijn wij die het alsmaar hebben over onze verworven rechten en tegelijkertijd de bijkomende plichten totaal negeren. Omdat wij continu vragen om hulp van en interventie door de overheid heeft een zelfvoedend systeem zich opgericht die ons over een pad vol pijn heeft geleid.

De vooruitzichten zijn zowaar nog slechter. Het verraad aan Nederland is dus niet zo zeer door de overheden en het selecte groepje machtige mensen gepleegd, maar door ons allen. Wij hebben onszelf verraden als individu en daarmee Nederland. Zoals Supertramp het zo mooi verwoord heeft in hun lied Crime of the Century , Who are these men of lust, greed, and glory? Ripp off the masks and let’s see. But that’s not right, oh no what’s the story? There’s is you and there’s me. Met deze (zwaar generaliserende) gevolgtrekking kunnen we op een positieve noot eindigen, want uiteindelijk hebben wij als individuen de macht om hier verandering in te brengen.

Alexander Sassen van Elsloo is oprichter van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere Kepler, MF Global en Rabo Securities.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Nederland is verraden en wordt geleid door…

 1. King Billy zegt:

  Een gevaarlijk stukje. Sassem van Elsloo misbruikt het gedachtengoed van de ‘Oostenrijkse School’ om ongebreideld neo-neo-liberaal kapitalisme te propageren.

  • Hij is in ieder geval een stuk verder is als de rest. Het gaat in een richting waar je wat aan hebt en waar je op voort kan borduren.

   De rol van goud en andere verwantheden snapt hij niet, maar dat komt nog wel.

   Eens een koorbal, altijd een koorbal.

 2. Alexander Sassen van Elsloo zegt:

  zo mooi, ik heb nooit bij het koor of welk andere studentenvereniging gezeten. En om mij te beschuldigen van neo-liberalisme zit me niet lekker. Of ik schrijf niet begrijpelijk genoeg, of we hebben beiden een heel andere uitleg over de definitie neo-liberaal vs austrian

 3. .
  ..
  Bedankt voor je correctie.

  Het is erg moeilijk om vertrouwen te behouden in het zeer kleine en selecte groepje mensen die tegen de mainstream in denken en ondertussen deel uitmaken van die mainstream.

  Ze blijven maar draaien en draaien.

  Leon de winter of Rene Tissen, bijvoorbeeld. Ze zeggen soms de waarheid om dan weer te draaien.

  Rene Tissen was eindelijk even op de weg naar een goudstandaard als enige alternatief en een paar weken later droomt meneer Tissen weer van een gecontroleerde schuldenafbouw.

  Als je bij de Oostenrijkse school filosofie blijft zal ik je trouw volgen.

  Als je niet van de lijn afwijkt die je nu bent ingeslagen wordt ik fan.

  Je bent een beetje als Max Keiser. Ook eerst werkzaam bij de financiele wereld en nu tegenstander van het financiele wereldje.

  We zullen zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s