Banken zijn de grote kink in de economische kabel geworden.

.

.

Je kunt bail-outen en stimuleren wat je wilt, maar de burger en de middenstand krijgen nauwelijks nog kredieten. Ze zijn daarvoor afhankelijk van de banken en die houden die bail-out gelden stomweg voor zichzelf.

.

Je mag de banken niet aanspreken op dit gedrag. Ze wassen hun handen in onschuld. Eerst werd je bedolven onder krediet om de heilige groei in stand te houden (en de groei van banken) en nu is het andersom.

.

Het geldsysteem kan niet zonder krediet. Schulden stapelen, verminderen, schuiven en herschikken als bloemen in een vaas werkt een tijdje, maar uiteindelijk moet de groei weer gestimuleerd worden met krediet. De economische modellen en het geldsysteem bleven drijven door de constante groei met krediet.

.

Economische groei is alleen maar mogelijk in combinatie met krediet. Valt die groei weg, dan zakt de economie steeds dieper weg. Een duivelse spiraal die niet meer terug te draaien is; een wereldwijd fenomeen. De banken zijn nergens meer vlijtig met kredieten. Die vlijt en vlotheid heeft de wereldeconomie naar ongekende hoogte gebracht. De vertraging van de vlotte kredieten trekt ons nu naar beneden in de richting van de grote depressie. Af en toe zweeft de wereld economie en lijkt de weg naar beneden vermeden, maar zonder krediet en brandstof zal het zweven weer omslaan in een duikvlucht naar beneden.  

.

De banken krijgen allerlei bail-out kredieten maar geven die niet meer door. Ze versterken zichzelf en zijn verwikkeld (en verblind) in een overlevingscompetitie met andere banken. Het is plukken of geplukt worden. De kakelende burgers worden ondertussen kaalgeplukt, ze hebben immers geen banklicensie. Het is een ordinaire strijd geworden tussen de hoge heren met banklicensie’s.

De banken vormen nu de grote kink in de kabel, maar mogen daar niet op aangesproken worden. Overheden krijgen de schuld toegeschoven, omdat ze geen stimulering mogelijk maken. We moeten bezuinigen tot het moment dat de banken weer het gevoel krijgen dat de economie er sterker voor staat, om weer in aanmerking te komen voor kredieten. Nou, dan kan je lang wachten, want er is geen land of werelddeel waar de economie stabiliseert (of genoeg groeit) om de rest op sleeptouw te nemen.

.

De economische groei gaat achteruit, belastinginkomsten voor de staat gaan achteruit en corruptie en zwart werken nemen toe, waardoor er nog minder belasting binnen komt. De overheden en banken zijn uiteindelijk één hand op één buik, maar ze kunnen de banken niet dwingen tot het uitgeven van kredieten. Ze spelen elkaar slim de bal van schuldige toe, waardoor de schuldigheid (in de heilige hypocriete ruimte die daartussen zit) opgeheven wordt.

.

Het point of no return is nu ruim gepasseerd. De Peak groei van de economie is wereldwijd een feit geworden en we moeten nu terug. Het Peak krediet stadium is bereikt en de smeerolie van krediet wordt minder en minder en minder en minder.

.

Das passiert nach den Steuererhöhungen: In der Krise boomt die Schattenwirtschaft in Südeuropa

Zumindest ein Klischee gilt damit nicht mehr: Griechenland hat Italien beim Ausmass der Schattenwirtschaft überholt. Auf der hellenischen Halbinsel fleisst bereist jeder vierte Euro am Finantamt vorbei.TS

.

 

Hester Alberdingk Thijm

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Banken zijn de grote kink in de economische kabel geworden.

 1. rikus zegt:

  Ik kan me nog de tijd herinneren dat ze langs de deur kwamen of je niet aub wou lenen.
  Ze hebben nu alles in de hand

 2. Arjan Fernhout zegt:

  “Das also war des Pudels Kern! / Ein fahrender Skolast? Der Kasus macht mich lachen.“ (Faust I, Johann Wolfgang von Goethe)

 3. De zucht naar krediet om te overleven totdat de crisis over is, kan nu worden opgevangen door woekerbedrijfjes en maffiageld die geld lenen tegen hoge rente.

  Ooit zal die hogere rente ingezet worden door de banken, waarschijnlijk na het echt stijgen van de goudprijs en dan is het einde verhaal en zal het kaartenhuis in slow motion omvallen.

  banken geven de valse indruk dat de rente weer omhoog gaat als het herstel is ingezet. Herstel zal nog vele decennia duren en die tijd hebben we niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s