Krediet is zuurstof voor het geldsysteem.

.

.

De markt kan schuiven als een dolle met schulden, ze kan schulden stapelen met schulden en broodjes smeren met schulden, hun kont afvegen met schulden en schulden als vermogen verpakken. Maar uiteindelijk moet er wel nieuw krediet komen.

.

In het geldsysteem is krediet hetzelfde als zuurstof. De banken waren zo machtig als weergoden, maar geven nu geen zuurstof meer. Op de een of ander manier hebben zichzelf verplaatst naar een andere godenwereld vol bits en bites (en andere hoogmoedswaanzin) en scheppen daar een soort illusionaire zuurstof voor de markt, waarbij men geen echt krediet meer hoeft te geven. Ze geven nu hoop op zuurstof en krediet.

Als de banken geen echte zuurstof (krediet) meer geven, dan komt ook de corruptie om de hoek kijken, vooral in de PIGGS landen. Geld lenen tegen woeker rente’s of zoals in Griekenland met steekpenningen. Een Griek betaalt per persoon gemiddeld 1355 dollar aan steekpenningen. In Nederland verwacht ik meer gesjoemel met de winsten en daarom een verlaging van de belastinginkomsten voor de staat.

.

De Nederlandse hypotheekmarkt gaat nu nog verder achteruit met de aantasting van de hypotheekrente aftrek. De knoppen om dit verder uit te bouwen zijn geinstalleerd. Banken en overheden hebben eigenlijk besloten om samen te overleven. Deze maatregel lijkt in het landsbelang, burgerbelang en Europees belang, maar is in eerste instantie voor het belang van de overheden en de banken.

.

Als de banken en nationale overheden aan overleven denken, dan denken ze niet meer aan het overleven van het geldsysteem (ook niet aan Europees belang) en gaan we een nieuwe fase in. De grootse banken en Centrale banken van landen zijn meestal twee handen op één buik. Ze gaan nu halen wat er nog te halen valt. Hoofddoel; de meeste hypotheken in Nederland worden omgezet in huurcontracten.

.

Als laatste; er broeit iets op de markten gelijkend met scenario’s en grafieken die  overeenkomen met 1987 en 2008.

.

.

Andere Staaten/Themen:

[8:00] Mish: Credit Crunch in Europe; Eurozone Lending Sinking Fast; Money Supply Contracts

Welche Bank vergibt noch Kredite in Pleitestaaten. Kaum mehr eine.

Italien:

[7:30] DWN: Sizilien-Wahl: Stunde der Wahrheit für Montis Sparpolitik

Wenn Montis Stimmvieh im Parlament von Rom bei dieser Wahl massiv verliert, wird es Monti den Rücken kehren.

Griechenland:

[8:30] Prof. Sinn: “Ein Euro-Austritt gibt endlich Hoffnung

[7:30] Keine gute Zeit für “Hausherren”: Griechenland: Immobilienmarkt steht vor dem Kollaps

Eine steigende Zahl von Häusern in Griechenland steht leer. Viele Griechen ziehen in kleinere Wohnräume, weil sie sich größere Wohnungen nicht mehr leisten können. Daher sind viele Mieter auch mit ihren monatlichen Zahlungen im Verzug. Die Vermieter müssten trotzdem Steuern zahlen.

Keine gute Zeit für Vermieter, weil auch die Preise für Mietshäuser im Keller sind. Die Hypotheken lassen auch grüssen und sind zu zahlen. In einer solchen Depression zeigt sich, dass man als Mieter viele Vorteile hat und irgendwann die Mietshäuser pleite gegangener “Hausherren” billig aufkaufen kann – falls einem danach sein sollte.WE.

 

.

Bart Soepnel

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s