Hypocriet Europa.

.

.

Rene Tissen is in vorm en schrijft alsof zijn leven ervan afhangt.

.

Ergens is dat begrijpelijk, want het zijn wellicht de belangrijkste columns uit zijn leven.

.

Tissen staat nogal gesioleerd in het Nederlandse professoren land, terwijl in Duitsland meerdere professoren elkaar weten te vinden en versterken. Af en toe dienen ze een klacht in tegen de Duitse staat, het Bundes Verfassungs Gerecht en sinds kort tegen de Bundesbank. In Nederland NOT DONE.

.

Mijn reacties bij Tissen artikelen worden tegenwoordig (mogelijk) geweigerd of het ligt aan mijn computer of er is een foutje.

.

Volgens mij geband, omdat ik voortdurend aangeef dat Tissen in mijn kielzog vaart.

.

Tissen roept nu op om een financiele noodtoestand in de EU af te kondigen.

.

Vervolgens moet een noodregering de boel op orde stellen om daarna weer af te treden.

.

 

Dat laatste (het weer aftreden) wantrouw ik een beetje, want Tissen heeft Bilderbergse neigingen die hij goed camoufleert. Die noodregering zal zichzelf in het zadel proberen te houden.

.

Maar goed. Tissen begrijpt dat de kleine stapjes, schijnbewegingen en mini-dribbels van de Eurocraten nooit gaan werken en hij omschrijft dit in het volgende artikel breder en uitvoerig als mijzelf, mede omdat ik er te lui voor ben en helemaal geen zin heb om de hele dag over een stukje te doen. Reken maar dat Tissen zijn gehele werkdagen gebruikt om dit soort stukjes te schrijven.

.

De enige oplossing die ik al lang verkondig (en die Tissen nu vol navolgt) is een soort Marshallplan en Masterplan op groteske wijze. De rest is gedoemd te vallen.

En als de oplossing werkt dan is dat ook slechts tijdelijk. Uiteindelijk is de Euro (hoe je het ook wendt of keert) gedoemd te vallen.

.

De grote vraag die over blijft is: Wanneer?

.

Tissen blijft verder hopen op een eerlijke oplossing, maar je kunt geen eerlijke oplossing verwachten van de veroorzakers die zich nu profileren als redders in nood.

.

 

.

Artikel Rene Tissen. Te lezen op RTLZ.

.

Financiele Noodtoestand in Europa uitroepen?

.

De enige weg voor Europa is om de financiële noodtoestand uit te roepen en een tijdelijke regering in het leven te roepen die orde op zaken stelt en daarna onmiddellijk weer aftreed.

Alarmerend

Het rapport van het IMF over de uitzichtloze financiële situatie waarin Europa zich al enige tijd bevindt is inderdaad schokkend en roept de vraag op of er nog iets aan de ondergang van de Euro en in het verlengde daarvan van Europa gedaan kan worden. Het IMF wijst op één kernprobleem. Iedereen die dat maar enigszins kan trekt op dit moment zijn geld terug uit Zuid-Europa, of heeft dat inmiddels gedaan. Wie dat nog niet heeft gedaan, doet het na de publicatie van het IMF alsnog. Dit proces is voorlopig niet meer te stoppen.

Eigen veiligheid voorop

Ten eerste omdat partijen (banken, investeerders, kredietvragers) zich als ware wilden in veiligheid proberen te brengen. Banken bouwen hun risico’s af en proberen een betere verhouding aan te brengen tussen eigen vermogen en verplichtingen, ten dele daartoe gedwongen. Dit proces bevindt zich in een fase van enorme versnelling. Het oude gezegde. In de zomer delen de banken gratis paraplu’s uit. Zodra het gaat regenen – en dat doet het nu – willen ze die terug hebben.

Wegwezen

Ten tweede trekken investeerders zich grootschalig terug omdat er gewoon geen verdienmogelijkheden meer zijn en dat geldt niet alleen voor Zuid-Europa. Nergens wordt er meer geïnvesteerd. Iedereen houdt de hand op de knip. Daarbij komt dat tot voor kort veel investeerders dachten over vrij te besteden zakken met geld te beschikken, maar nu tot hun schrik zien dat zij dat geld voor de versnelde aflossing van bestaande verplichtingen moeten gebruiken. Dat is vanwege de banken.

Onder water

Ten derde valt op dit moment de kredietvraag bij burgers weg, met name vanwege het drama dat die zich op de Europese huizenmarkt voltrekt, in combinatie met het wegvallen van werk. Burgers kunnen zich geen extra schuld veroorloven. Want ze zitten al tot hun nek in de ellende. Het is dat banken in de gaten hebben dat ze de strop bij huizenbezitters niet verder moeten aanhalen, want dan gaat het pas echt mis. Uit eigen belang zullen de banken binnenkort extra gaan invorderen. Anders redden ze het zelf niet.

Molensteen

In Nederland zitten we nog een behoorlijk eind af van het omslagpunt tussen de werkelijke marktwaarde van een huis en de hypotheek die er op rust. Maar ook bij ons groeit de groep die onder water staat en dat proces zet zich binnenkort versneld voort, tot dat de bom uiteindelijk barst.

1 + 1 = 2 en dus niet nul

Het IMF stelt als enige oplossing voor om Europa versneld financieel te integreren tot een volwaardige fiscale en bancaire unie. Hier hanteert het IMF de merkwaardige redenering dat als je het probleem van de één, ook tot het probleem van de ander maakt, de oplossing als vanzelf ontstaat. Eerder hebben we gezien dat de banken hun problemen snel en omvangrijk op de politiek wisten af te wentelen. Daardoor zijn echter de problemen groter geworden. Niet kleiner.

Chaos

Door integratie versterk je de onderlinge verwevenheid van partijen. Zolang die aan elkaar verdienen gaat dat goed. Zodra die echter aan elkaar verliezen of zelfs maar dreigen te verliezen, keren de meesten snel terug op het eigen honk en kan het spelletje niet meer gespeeld worden. Het wordt helemaal moeilijk als de ene partij (bijvoorbeeld banken die hun geld terug willen hebben), een ander spel wil spelen dan de tegenpartij (1010bijvoorbeeld overheden die wél moeten steunen, maar geen eigen geld hebben). Als dan ook nog eens het publiek wegblijft (omdat de prijs die zij voor de wedstrijd moeten betalen te hoog is en blijft stijgen), dan is er sprake van chaos.

Out of control

Het is inmiddels wel bekend dat het integreren van veelsoortige partijen een lang en traag lopend proces is. Als het al lukt, kost het gewoon veel tijd. De tijd om Europa op beheerste wijze om te vormen tot een eenheid die zowel elkaars schulden wil dragen als ook elkaars tegenstrijdige belangen wil en kan overbruggen is er na het rapport van het IMF niet meer. Er moet ingegrepen worden. Maar niemand weet hoe, wanneer en waar.

Referendum

De enige weg voor Europa is om de financiële noodtoestand uit te roepen en een tijdelijke regering in het leven te roepen die orde op zaken stelt en daarna onmiddellijk weer aftreed. Ik heb daar eerder voor gepleit en doe dat nu weer. Democratisch kan dit natuurlijk niet, echt niet. Het moet echter wel, om nog meer chaos te voorkomen. Dan toch maar eerst een referendum over Europa? Graag. Maar het voelt een beetje als de Titanic die bij de passagiers laat navragen of ze in de reddingssloepen willen stappen.

René Tissen

Business Universiteit Nyenrode

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s