Rene Tissen is bijna om. Goudstandaard als optie.

.

.

Rene Tissen gaat uiteindelijk helemaal vallen voor de keiharde Hyperinflatie WordPress visioenen.

.

Hij moet nog even loskomen van zijn wereldwijde schuldsaneringsprojekten, maar zal uiteindelijk bezwijken voor de Edele metalen en diens goudstandaard.

.
Eindelijk is het zover……

Tissen ziet het enige alternatief.

Tissen blijft in het kielzog van Hyperinflatie WordPress.

Even voor de duidelijkheid en de onzekerheid over GOUD.

Het speculatieve en oncontroleerbare aspect van goud lost zich vanzelf op.

Het is vergelijkbaar met dood geld en levend geld.

Er is dood goud (goud op papier) en levend goud.

Dus wie het echt fysiek goud heeft is de uiteindelijke winnaar.

Wie het goud en zilver echt, fysiek en levend bezitten maken later de dienst uit.

De goud standaard dwingt vanzelf een nieuw economisch evenwicht af.

.

 

René Tissen (Nyenrode)  september 2012

Het is nog niet zeker, maar de kans wordt steeds groter dat Ben Bernanke van de Amerikaanse Federal Reserve de geschiedenisboekjes in zal gaan vanwege zijn falende beleid.

Het beleid faalt met betrekking tot de wereldwijde schuldencrisis en vooral vanwege zijn gepeperde uitspraak dat hij bij hoge geldnood persoonlijk in een helikopter stapt om geld over land en oceaan uit te strooien. Dat heeft de Fed inmiddels gedaan. Het heeft niets geholpen. De Amerikaanse economie is een puinhoop. De wereldeconomie ook.

Lemmingen

Van oudsher volgt Europa het foutieve Amerikaanse denken over de economie, namelijk als een soort auto die harder gaat lopen als er maar méér benzine (=geld) in de tank wordt gestopt. Gewone autorijders weten natuurlijk dat dit niet het geval is. Gewone autorijders weten ook dat meer benzine de motor doorgaans niet –in plaats van wel- verzuipt. Als het tenminste om moderne motoren gaat. Wel wordt in dat geval steeds vaker de vraag gesteld wat de kracht van benzine (=geld) nog is, zeker als de motor dreigt vast te lopen en rare geluiden maakt.

Oceaan van geld

Na drie rondes van enorme kwantitatieve geldverruiming in de Verenigde Staten en even zoveel rondes van nog grotere geldverruiming in Europa begint overal het spook van inflatie en van hyperinflatie de kop op te steken. Er is sprake van acute dreiging en die gaat momenteel zover dat er zelfs over het einde van geld gesproken wordt. Het vertrouwen in geld -ongeacht de valuta waarin dat verschijnt- neemt momenteel zienderogen af. Sterker nog, centrale banken worden vaker dan ooit ervan beschuldigt geld bewust te willen vernietigen om van de hoge schuldenlast in de wereld af te komen.

Het Tientje van Lieftinck

Vlak na de tweede wereldoorlog kregen alle Nederlanders tien gulden tijdens de grote geldhervorming die oud minister van financiën Lieftinck op touw zette. In één week moesten alle oude bankbiljetten en munten worden ingeleverd – om vervolgens te worden ingeruild voor nieuw geld – en moest men rondkomen van deze tien gulden. Op 26 september 1945 werd al het Nederlandse papiergeld in één klap ongeldig. Tegelijkertijd werden alle banktegoeden bevroren. Het zwarte geld werd in een klap vernietigd. Nederland maakte grote schoonmaak.

Gouden standaard

De gouden standaard maakte in het verleden een beheerste overgang naar nieuw geld mogelijk. Ook nu is de roep om het herintroduceren van een aan goud gerelateerde standaard groot, al dan niet als onderdeel van een mandje aan ‘ijk-instrumenten’ dat bijvoorbeeld door het IMF beheerd zou kunnen worden. Helaas dreigt het IMF nu zelf ten onder te gaan aan het foutieve beleid van deze organisatie richting de schuldencrisis. Nu nog plukt het IMF de vruchten van haar reputatie ten tijde van het faillissement van Argentinië. Maar hoe lang nog voordat het beleid van het IMF met betrekking tot Griekenland onderuit gaat?

Goud is geld

Er zijn veel critici die stellen dat een moderne gouden standaard nooit zal kunnen werken omdat zo’n standaard de groei van de economie remt. Dit is een onjuist argument. Want de wereldeconomie bevindt zich in een fase van krimp en krimpversnelling. Een gouden standaard kan dan juist behulpzaam zijn om de afnemende werkzaamheid van geld te beperken. Door goud behoudt geld zijn kracht. Want goud geeft vertrouwen aan onderpand.

Tussen schuld en bezit

Er is een overmaat aan schulden in de wereld. Maar het echte probleem is dat er een te groot tekort aan onderpanden op die schuld is. Als er al voldoende onderpanden zijn dan vertegenwoordigen die te vaak dood geld ( bijvoorbeeld onverkoopbaar vastgoed) in plaats van levend geld ( verhuurde kantoorpanden). Hoe bepaal je de werkelijke waarde van iets als er geen betrouwbare koppeling meer is tussen de formele waarde van geld en de feitelijke? Via een gouden standaard die het collectief mogelijk maakt om schulden net zo lang af te bouwen en bezit net zolanf op te bouwen, totdat er weer een gezonde relatie tussen deze beiden ontstaat. Nu loopt de zaak te ver uiteen. Met goud kan de zaak weer bij elkaar komen.

Wereld Goud Autoriteit

Om de schuldencrisis op te lossen moet goud eigenlijk geconfisqueerd worden door een onafhankelijke internationale instantie, ofwel een ‘Wereld Goud Autoriteit’. Zo’n instantie is er niet en komt er voorlopig ook niet. Want daarvoor is goud te commercieel geworden en teveel verpakt door de banken. Met andere woorden, goud is door speculatie te besmet geraakt om nog als betrouwbare standaard te kunnen dienen.

Heilzaam vertrouwen

In tijden van nood zochten onze ouders en grootouders hun heil in goud, als ze het geld daarvoor hadden. Gaat die vlieger ook nu op? Of is het een luchtballon?

 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s