PVDA wil Zuid Europa met 3000 miljard stimuleren.

.

.

Een Griek heeft ook recht op een dure Mercedes, een Philips breedbeeldscherm, een laptop en een mobieltje om te internetten. Het behoort tot de universele rechten van de mens.

.

Geef het lieftallige Spanje, Italie, Griekenland, Portugal en Ierland 3000 miljard en ze kunnen weer groeien en bloeien. Klinkt goed en we hebben er allemaal baat bij. 

.

Geef Zuid Europa geld om luxe Noord Europese producten te kopen. Luxe is goed voor de ziel en eigenwaarde.

.

Een Italiaan heeft ook recht op een Hollandse luxe-jacht van enkele miljoenen.

.

Ik ben teleurgesteld dat Wilders de simpele retoriek van dit gebeuren niet heeft aangekaart.

.

Een ander land geld geven (en lenen) om met dit gegeven geld onze producten te kopen onder de noemer van economische groei.

.

Den zotte Hollander als leve hij weder in den tulpenbollentietjes. 

.

En als het geld op is, willen ze weer nieuwe.

.

Ander probleem.

Als de armtierige EU landen niet meer willen bezuinigen (of slechts mondjesmaat) en ze krijgen wel meer geld, dan willen wij in Noord Europa ook minder te bezuinigen. Toch? Dat lijkt me logisch.  Of het gekregen geld genoeg is om de economie weer aan te zwengelen is de grote vraag. Ik denk het niet. Het blijft weer plakken bij de banken en de burgers gaan meer sparen.

.

Dus; beetje bezuinigen over het hele EU front en flink geld pompen totdat de economische trein weer op de gewenste snelheid komt.

.

 Met 3000 miljard kunnen we weer een poosje vooruit.

.

Wat een Utopisch en idealistisch gelul, toch?

.

De PVDA gelooft hier in; zeker weten.

.

Geld is net als liefde en opent vele deuren, totdat de duivelse hoer je uit bed trapt en meer geld wil.

.

“Duitsland maakt met Griekenland dezelfde fouten als met Oost-Duitsland”

Moritz Schuller, columnist bij de Duitse krant Der Tagesspiegel, is niet te spreken over de aanpak van de Europese schuldencrisis door zijn land. Het probleem is dat de regering van Angela Merkel een ideologisch project volgt en de waarheid niet onder ogen durft te zien.

Duitsland heeft aan de Grieken auto’s van Mercedes en koelkasten van Bosch verkocht zonder dat die het geld hadden om ze te betalen. Anders uitgedrukt: de Grieken hebben die goederen gekocht met geld dat ze in feite niet hadden.

Geld stoppen in een systeem dat niet werkt

Dat wreekt zich nu, want de Grieken buigen onder een schuldenlast die ondraagbaar is geworden. De economie zinkt steeds dieper in het financiële moeras weg en het aantal werklozen in Griekenland stijgt nog met de dag!

Volgens Schuller begaat nu dezelfde fouten in Griekenland als die destijds bij de eenmaking van Duitsland in het voormalige Oost-Duitsland werden begaan. Er wordt namelijk geld – en in dit geval opnieuw veel geld – gepompt in een systeem dat simpelweg niet functioneert.

.

2000 miljard euro – altijd prijs!

Geplaatst door Hannibal op 24 september, 2012 – 08:59

“Niet geschoten is altijd mis”  zou het motto van ECB-president Draghi kunnen zijn. Helaas moet ondertussen ernstig worden getwijfeld aan zijn oordeelsvermogen, gezien het onwaarschijnlijk gevarieerde arsenaal dat tot nog toe werd ingezet om de crisis in de Eurozone onder controle te krijgen. En wat voor Draghi geldt, geldt in nog veel sterkere mate voor de prutsers die tezamen de raad van Europese regeringsleiders vormen. Stinkende heelmeesters maken rottende wonden, en de geur van Goldman Sachs kleeft te vele Eurocraten aan.

Een ervaren jager (NIET, de) kan u vertellen dat elk soort wild zo zijn eigen optimale kaliber wapen heeft waarmee het het meest effectief bejaagd kan worden. Bazooka”s zijn erg effectief tegen tanks en olifanten, maar tegen een horde sprinkhanen? Uh, nee. Toen drie jaar terug de crisis in de Eurozone begon in Griekenland, was de inzet van een bazooka mogelijk voldoende geweest om de rust op slag te doen terugkeren. Maar nu de besmetting zich heeft verspreid, en het kredietvirus half de EU heeft aangetast, moet de vraag worden gesteld of je nog een bazooka moet gebruiken om de verrotte delen te lijf te gaan, in plaats van ze ouderwets effectief te amputeren. Niet voor niets is de belangrijkste zorg van topinvesteerders op dit moment hoe zij de crisis met zo min mogelijk kleerscheuren kunnen overleven.

De ECB ondertussen heeft een nieuw megalomaan plan bedacht. Niet alleen moet het ESM via leverage worden opgepompt van 500 miljard nu tot 2000 miljard euro (het is maar geld, tenslotte), maar om alle onrust in de EU in één klap de kop in te drukken, schijnt men bezig te zijn een allesomvattend plan voor de lijdende staten te construeren. Dat moet alle problemen met een enkele veeg onder de mat proppen.

De vraag in hoeverre de structuur van de EU in staat is de resonantie van die klap op te vangen lijkt men minder relevant te vinden. Maar het zou kunnen dat Draghi c.s. zo geschrokken zijn van de geluiden uit Duitsland – waar minister van Financiën Schauble afgelopen weekend voor een referendum pleitte (over een nieuwe Duitse grondwet, en mutatis mutandis over de EU) – dat ze alle noodzaak tot omzichtigheid met de Europese patiënt uit het oog verliezen.

Naast de definitieve oplossing van de problemen Griekenland en Spanje, is men voornemens te voorkomen dat ook het kleine Cyprus het geluk van de financiële elite in Frankfurt nog kan verstoren. Gaat premier Rutte zich verzetten tegen deze deal? Durft ie niet – nu de verkiezingen voorbij zijn, lijkt 12 september 2012 wel tweehonderd jaar geleden, en verkiezingsbeloften zijn er om gebroken te worden, nietwaar? Griekenlandheeft namelijk opnieuw geld nodig. De specialisten van het IMF zijn ‘verrast’ door de omvang van de problemen die ze tegen zijn gekomen, en houden het er nu op dat er nog minstens tweemaal zoveel nodig is als eerder gedacht.

Het rapport van de Trojka is nu uitgesteld tot november, na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zodat een eventuele crash als gevolg van een Grieks vertrek uit de euro de herverkiezing van president Obama niet kan verstoren. Het heeft iets hilarisch, aangezien voor de conclusie dat Griekenland een hopeloos geval is echt dat rapport niet nodig is. Bij een ordelijk faillissement spreek je dat ook eerst uit, en gaat pas daarna bepalen hoe groot de schade precies is. Dat de Griekse belastingdienst staakt is in dat geheel bijzonder grappig, alleen is het niet leuk. Dat zelfs salaris en pensioen van de Griekse president worden gehalveerd is ook zo’n futiel maar significant signaal. Griekenland lijkt economisch stervende, en weinig maakt het duidelijker dan deze werkeloosheidsgrafiek:

Ook afgelopen maand kwam er weer een vol procent werklozen bij. In het toeristenseizoen. In één maand!

Portugal is er weinig beter aan toe.

In Spanje ondertussen is de chaos in de regio’s nog steeds groeiend. Dat Catalonië dreigt met afscheiding lijkt in het krachtenspel waarin Spanje thans verzeild is niet meer dan een voetnoot, waarvan men lijkt te hopen dat de EU die ontwikkeling zal afstoppen.

En de ECB, zij drukte door. Maar of het geld dat zij bij drukt volgend jaar niet hetzelfde waard zal zijn als de bladeren die deze herfst van de bomen vallen is een vraag die nog steeds aan kracht wint.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op PVDA wil Zuid Europa met 3000 miljard stimuleren.

 1. Snel zegt:

  re Als de armtierige EU landen niet meer willen bezuinigen (of slechts mondjesmaat) en ze krijgen wel meer geld, dan willen wij in Noord Europa ook minder te bezuinigen. Toch?

  Nee, dan moeten wij meer bezuinigen.
  Dan kunnen we goedkoop geld lenen op de markt.
  Daarna kunnen we dit weer uitlenen bijvoorbeeld aan de Grieken voor, pak m beet 5%.
  Dan verdienen we dus aan het uitlenen van dit geld.
  Waardoor er uiteindelijk weer minder bezuinigd hoeft te worden.

  Het is maar een idee….. :-).

  • Ja, dat dacht ik ook al even toen ik het opschreef.

   Wij moeten door bezuinigen, voor later als het beter in het zuiden gaat met ons geleende geld.

   Je kunt alles verwachten in dit Europese gekkenhuis.

   Kost me wel steeds meer moeite om de humor er van in te zien.

   Als de boel klapt dan kan je ook de eigen geest resetten.

   Volgende week kan of over zes maanden of over twee jaar; kan allemaal.

   Waiting for de reset

   Hoping for de reset

   Chear me up

   Reset us all.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s