Kniel Spanje, kniel. Buig uw hoofd Spanjaard voor het EU zwaard.

.

.

Minimaal 2000 miljard hebben de Spanjaarden en Italianen nodig om verder te   kunnen. De schrijver van het volgende artikel denkt daar ook zo over.

.

.

Prachtig plaatje.

 

.

Geen Redding voor de EU ongeacht de fondsgrootte

Financiële reddingsoperaties van de ECB dicteren Duitse bezuinigingsmaatregelen, welke de economische groei omlaaghaalt, en dat leidt tot recessie met uiteindelijk depressie. Super Mario’s reddingsplan om de EU naties overeind te houden door zijn aankopen van staatsobligaties met ‘geld dat er niet is,’ is meer humbug dan realiteit. Spanje en Italië wijzen de zware bezuinigingsvoorwaarden af, waarop voordien Griekenland en Portugal reeds onderuitgingen. Wat ze willen is onvoorwaardelijke hulp.

Desalniettemin moeten de landen in financiële nood om hulp vragen en aan de voorwaarden voldoen, maar de redding fondsen hebben echter niet voldoende cash beschikbaar. Met ongeveer €65 miljard die nog rest in de EFSF, en het nieuw goedgekeurde ESM fonds van theoretisch €500 miljard zijn beide fondsen samen bij lange na niet toereikend. Spanje en Italië die in de grootste financiële nood verkeren, zijn bovendien ook nog verplicht om 30% van de ESM middelen te leveren. Let wel: Hoe naïef dit is, ze moeten zichzelf redden door middel van hun eigen bijdrage!

 

Het ESM zal uiteindelijk €700 miljard aan kapitaal hebben. Alleen €500 miljard kan maximaal worden uitgeleend. Maar Spanje en Italië hebben een veelvoud van dat bedrag aan hulp nodig, elk minstens €1.000 miljard. Voldoende middelen zijn dus niet beschikbaar. Het wordt gewoon een kwestie van tijd. De economische omstandigheden zijn al verschrikkelijk en verslechteren. De dag van veroordeling voor de EU kan sneller komen dan verwacht wordt.

Spanje en Italië verkeren al in een ernstig economische inzinking, welke nog verergert als gevolg van de invoering van bezuinigingsmaatregelen om de begrotingstekorten te reduceren door hogere belastingen in te voeren.

Voorlopig, zonder beperking, koopt de ECB hun staatsschuldpapier op om de rentekosten voor Spanje en Italië te verminderen. De Centrale bank van Duitsland vindt dat de aankopen van deze schuld in feite de financiering van deze landen is, hetgeen tegen de regels is van het handvest van de ECB. De grootte van de euro plas zal zich drastisch uitbreiden om op grote schaal een Europese bancaire paniek te voorkomen. Deze acties zijn uiteindelijk het equivalent van een gigantische devaluatie van de euro met een reusachtig inflatoire uitkomst. En als privé-kredietverstrekkers concluderen dat de officiële kredietverstrekkers voorrang eisen voor de terugbetaling in ruil voor nieuwe leningen, is het einde van de euro nabij. De enige oplossing blijft; schuldsanering en faillissement, anders is het overleven van de euro een wensdroom.

Tot nu toe werd met elke EU-oplossing, tijd gekocht, door het blikje op de weg naar beneden verder te schoppen. Fundamentele aanpassingen zijn nooit gemaakt. Misschien hebben de belastingbetalers en demonstranten die lijden onder de bezuinigingspijn het laatste woord? Anders zal de economische realiteit de genadeslag leveren, omdat de steeds ernstiger wordende problemen onopgelost blijven.

Maar toch blijven de Duitsers aandringen op meer bezuinigingen. Draghi moet zeer bezorgd zijn. Hij weet niet wat hij moet doen, dat zal werken. Evenmin weet Bernanke dat. Hoop doet leven voor QE III en Super Mario’s bluf. Beiden hebben bijna geen munitie meer over. Hun bravoure is van korte houdbaarheid. Het verzekert alleen korte termijn hoop, zonder iets op te lossen.

mische basis verslechtert. Consumenten-en ondernemersvertrouwen zijn gedaald. Het huidige beleid voert Europa in een depressie. Waarschijnlijk is ook China op weg naar een harde landing, dat de wereldwijde depressiecondities zal versterken. De EU met de euro en de VS met de Amerikaanse dollar zijn in gevaar.

De meeste mensen begrijpen niet hoe serieus ze hierdoor zullen worden getroffen. Stel je voor wat er kan gebeuren als mensen wakker worden en zich de ernst van dit economische klimaat gaan realiseren of aan de lijve ondervinden. Zo slecht als de toestand nu al is, verwacht maar dat het veel erger wordt.

Dan Amoss, “Voorzitter Bernanke zal de geschiedenis ingaan als de man die het laatste zelfdestructie proces ingang heeft gezet.” “We zullen eeuwig en onbeperkt geldhoeveelheden creëren, zegt de FED 50 dagen voor de President verkiezingen. En de Wall Street Journal feliciteert de FED met haar onafhankelijkheid van de politiek?”

“De FED zal de US dollar nog verder in waarde laten dalen”, vervolgt Amoss, “door het uitbreiden van de basis geldhoeveelheid met een snelheid van $40 miljard per maand. Ze beloven (potentieel onbeperkt) geld te drukken totdat de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt wezenlijk zijn verbeterd.”

“Sinds de afgelopen rondes van het gelddrukken niets aan de arbeidsmarkt is verbeterd, zullen de meeste beleggers dit interpreteren als dat de FED op een koers ligt van onbeperkt QE stimuleringen, zonder kans op een ommekeer in de toekomst. Houd je inflatie bescherming in de gaten, welke niet in de meeste aandelen ligt. Veel ondernemers en managers zullen nu druk zijn om hun fundamentele ideeën te herzien, hun geloof in de integriteit van papierengeld onder de loep nemen, en ze zullen zeker niet op zoek gaan naar meer werknemers.

De voorwaarden voor een wereldwijde catastrofe en falen liggen op hun plaats. Er is geen manier om te weten welke dollar, euro of externe gebeurtenis, de val zal starten, maar zonder twijfel iets wil. Wordt het een groot verlies van vertrouwen in de dollar, euro en yen, die zich manifesteert als hyperinflatie, gevolgd door een crash? Of zal de obligatiemarkten eindelijk erachter komen dat ze worden opgelicht en de rente omhoog gaat in een spasme dat zich te snel wijd en zijd verbreid, dat de centrale banken proberen tegen te gaan. Zo sturen ze ons terug naar de jaren 1930, in enkele weken of maanden? We kunnen het antwoord niet weten, we kunnen alleen maar toekijken naar wat er gebeurt en ons voorbereiden op de meest voor de hand liggende risico’s. Als je dat niet doet, ben je hulpeloos, je gespaarde geld verkregen met jaren van sparen en hard werken schuift rechtstreeks de deur uit, als gevolg van de komende inflatie. Alleen ‘harde’ waardevolle activa, zoals edelmetalen beschermt je spaargeld en je koopkracht.

 

Door Peter B. Meyer – 20 september 2012

 

Disclaimer bij columns op Edelmetaal-Info.nl: auteur schrijft op eigenverantwoordelijkheid. De mening van de auteur hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s