Spanje over 40 dagen faiiiliiet? Griekenland krijgt nieuwe kans op Faiiiliiisement! Chantage spel gaat voort.

.

.

Zuid Europa probeert Noord Europa in gijzeling te nemen.

.

Draghi helpt bewust Spanje niet en het IMF dreigt met afsluiting van de geldkraan voor Griekenland. Lagarde doet vlijtig mee met het chantagespel.

.

Wordt er nu keihard aangestuurd op een noodsituatie met een crash en mogelijk failliet van Spanje en Griekenland? Het lijkt er wel op. 

.

Als de ECB gaat knallen dan gaan de FED en ander grote jongens vanzelf mee. Ze wachten misschien nog even om de euro extra schade toe te brengen, maar ze zullen vanzelf mee moeten gaan of ze gaan allemaal tegelijkertijd knallen.

.

Met knallen van de centrale banken gaat het niet om honderden miljarden, maar met een paar duizend miljard. De LTRO van 1000 miljard was immers ook snel uitgeblust.

.

Draghi, Lagarde, Monthi, Barosso moeten ooit keihard poker spelen en ze kunnen het niet altijd uitstellen.

.

Ooit zullen ze keihard moeten bluffen en hopen dat Duitsland de ECB vrij spel geeft. 

.

Dat moment waarop het er op of eronder is, komt nu zeer nabij.

.

Het kan ook best zijn dat Juncker na een ingelaste EU top (die weer niet helemaal een oplossing biedt) wederom gaat bluffen en roept dat het probleem is opgelost; de ECB  krijgt vrij spel.

.

En dan maar hopen ze dat er niet geprotesteerd wordt. 

.

.

Goed vertaald en verzameld door Xandernieuws.

.

.

Spanje over 40 dagen blut, EFSF-ESM noodfonds wankelt
ECB mogelijk gedwongen om geldkranen helemaal open te draaien
.
Spanje bewijst dat hogere belastingen voor het bedrijfsleven -zoals een hogere luchthaventax- meestal averechts werken: Ryanair schrapt om deze reden een groot aantal vluchten naar Madrid (foto) en Barcelona, waardoor meer dan 2000 arbeidsplaatsen verloren gaan en het toerisme een knauw krijgt (9).
.
‘De euro is niet in gevaar en is onomkeerbaar,’ beweerde ECB president Mario Draghi gisteren (2). Inmiddels weten we dat de realiteit in bijna alle gevallen precies het tegenovergestelde is van wat Europese officials beweren. De complete eurozone kraakt immers aan alle kanten in zijn voegen: het IMF wil de Grieken geen geld meer geven waardoor hun bankroet en uittreding uit de euro in september vrijwel zeker is (8). Kan de EU een Grexit misschien nog aan – Spanje is een heel ander verhaal. Vrijdag waarschuwde de Spaanse Begrotingsminister Cristóbal Montoro dat de staatskas leeg is (5). De Frankfurter Allgemeine meldt dan ook dat het land over slechts 40 dagen blut is en ‘geen plan B’ heeft (1). Het EFSF noodfonds -en daarmee het toekomstige ESM- wankelt.
.
Spanje: Hete herfst, staatskas leeg, regio’s failliet   
De regio Valencia is bankroet, de Spaanse staatsobligaties breken ondanks de recente € 100 miljard bankenbailout record na record (6) en de toegang tot financiële markten is voor het land zo goed als afgesneden, vooral na de ‘mini meltdown’ van afgelopen vrijdag. De Spaanse elite is de wanhoop nabij en geeft Duitsland en de Europese Centrale Bank de schuld omdat zij ‘niets doen de overheidsschuldenbrand te stoppen’, aldus minister van Buitenlandse Zaken José García-Margallo. Gevraagd naar de toekomst van de EU en de euro: ‘Dit kan niet veel langer zo doorgaan.’
.
De vaak gewelddadige protestdemonstraties -of beter gezegd rellen- tegen de € 65 miljard aan bezuinigingen gaan ondertussen onverminderd door. De Spaanse vakbonden stellen de regering een ‘hete herfst’ in het vooruitzicht met onder andere een tweede algemene staking. Dat zal funest zijn voor toch al vrijwel verdwenen vertrouwen van de financiële markten. Vóór het zover is dreigt het land overigens al bankroet te gaan, want over 40 dagen is de staatskas écht helemaal leeg.
.
Minister Montoro had bovendien nog meer slecht nieuws te melden: vanwege de sterk gestegen rentelasten en werkloosheidsuitkeringen moeten de overheidsuitgaven het komende jaar eigenlijk met maar liefst 9,2% verhoogd worden. Met een werkeloosheid van binnenkort 25% -en een jeugdwerkloosheid die nu al meer dan 50% bedraagt- en een ook in 2013 aanhoudende recessie stevent het land op een regelrechte ramp af, zeker nu behalve Valencia nog eens 5 andere regio’s -waaronder het economisch cruciale Catalonië- eveneens een bailout dreigen nodig te hebben.
Spaans-Italiaans front tegen Duitsland en Nederland 
Premier Rajoy heeft dan ook zijn Italiaanse collega Mario Monti -wiens land eveneens in steeds grotere financiële problemen terecht komt- uitgenodigd om samen een front tegen Duitsland (en Nederland) te vormen en te eisen dat de ECB hun staatsobligaties gaat opkopen en er Eurobonds worden ingevoerd, waardoor de Spaanse en Italiaanse staatsschulden voor rekening van Berlijn en Den Haag zullen komen (3). De Amerikaanse goudspecialist Jim Sinclair denkt dat niet alleen de ECB, maar ook de Amerikaanse FED één dezer weken niets anders kunnen doen dan besluiten de geldkranen helemaal open te draaien, waardoor uiteindelijk forse devaluaties en hoge inflatie verzekerd zijn (4).
.
EFSF-ESM wankelt 
Het EFSF noodfonds -en binnenkort het ESM- wankelt nu het eerste land, Cyprus, heeft aangegeven geen bijdragen meer te willen leveren omdat het land zelf gered moet worden. Cyprus is weliswaar een erg klein land, maar het risico bestaat dat de veel grotere schuldenlanden Spanje en Italië straks eveneens geen bijdrage meer aan het EFSF-ESM willen of kunnen leveren.
Het EFSF zit feitelijk absurd in elkaar. Spanje, dat onlangs een bailout van € 100 miljard ontving, draagt € 92,5 miljard bij aan het noodfonds en financiert de bailout dus grotendeels zelf. De grootste netto betalers aan het EFSF zijn Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland. Als steeds meer schuldenlanden wegvallen -na Spanje volgt waarschijnlijk Italië en daarna mogelijk ook Frankrijk- zullen de reddingsfondsen voornamelijk op de schouders van Duitsland en Nederland terecht komen, die daardoor op hun beurt eveneens in onoverkomelijke financiële problemen terecht zullen komen. (7)
Xander(1) Franfurter Allgemeine
(2) NU
(3) Zero Hedge

(9) Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s