Dirk Bezemer econoom uit Groningen. Groningse econoom en stadgenoot.

.

..

Ik bied Dirk Bezemer een gratis masterclass aan. Hier op Hyperinflatie WordPress.

.

Dirk Bezemer zag in 2009 de crisis al aankomen en schreef een legendarisch artikel. Dat is wel heel erg laat.

.

Dirk Bezemer komt 9 jaar te laat met zijn legendarische artikel.

.

In 2000 na het barsten van de internetbubble hadden we nog een klein kansje om de schulden gecontroleerd af te bouwen als we zeer ingrijpend hadden in gegrepen, zoals Paul Volcker met  een rente van tegen de 15  procent en soms meer. 

.

Nu gaat Bezemer roepen dat een gecontroleerde afbouw nog mogelijk is. 12 jaar te laat en onmogelijk.

.

De Geus roept de volgende vraag op (om zijn kont en die van Bezemer schoon te vegen).

Gaan we op tijd naar mensen als Bezemer luisteren, en lossen we de schuldencrisis op een ordentelijke manier op?

.

Dirkje volg Hyperinflatie WordPress en je steekt nog wat op.

 

Zeg je baan maar alvast op, want na de Euro crash wordt de hele economie afdeling van de RUG opgedoekt uit schaamte.

.

.

Schuld die niet kan worden terugbetaald, kómt ook niet terug

Dirk Bezemer in gesprek met Hans de Geus

VANDAAG 16:56( LAATSTE UPDATE: VANDAAG 18:09)

“Dankzij steeds meer schuld konden we de laatste 30 jaar op ‘anabole snelheid’ groeien. Terugbetalen van schulden is onmogelijk en soms zelfs onwenselijk, want de financiële sector moet krimpen.” Dat zegt de Groningse econoom Dirk Bezemer in een mooi gesprek met Hans de Geus.

Klik hier links voor het zeer informatieve gesprek van Bezemer met De Geus.

.

Schuldenprobleem wordt groeiprobleem

Bezemer onderzoekt met een klein groepje buitenlandse economen de rol van de financiële sector op de economie. Krediet en schulden zijn nodig om een economie te laten groeien door investeren, innoveren en uitbreiden. Echter, tot op zekere hoogte. Onderzoek wijst uit dat schulden tot circa 100% van het BNP een economie op zijn maximale, natuurlijke groeipad brengen. Méér krediet gaat de economie tegenwerken; het gaat zitten in speculatie, opdrijven van huizenprijzen en aandelen, het klotst als flitskapitaal de wereld rond en destabiliseert vermogensmarkten. Zo lang schulden toenemen voelen we ons steeds rijker, maar het vreet intussen aan de productieve basis in de echte economie. Als bloedzuigers onttrekken speculatieve schulden in de vorm van rente en aflossingen een steeds groter deel van ons inkomen uit de echte economie.

Sommige zagen de crisis wél aankomen…

In 2009 publiceerde de Groningse econoom Dirk Bezemer een inmiddels legendarisch artikel in de Financial Times: ‘Why some economists could see the crisis coming’. Dit was in feite een aanklacht tegen de gangbare economische theorie. Oud FED-voorzitter Allan Greenspan zag in 2007 “geschokt en vol ongeloof zijn hele intellectuele bouwsel in elkaar storten”, tekent Bezemer op. Wat had Greenspan, en met hem 90% van de economen die nog steeds dagelijks via de media hun wijsheid over ons uitstrooien, over het hoofd gezien? In het kort: overmatige schulden. Gangbare denk- en rekenmodellen negeren het financiële deel van de economie van geld, schulden en beleggingen. Mensen die de crisis wel hadden zien aankomen wezen juist op het gevaar van de almaar oplopende schuldenberg.

Verslaafd aan schuld

Sinds de deregulering van de financiële markten in de jaren ’80 onder Reagan en Thatcher is de schuldenberg gegroeid van circa 100% tot liefst 400 tot 500% van de economie. Gaandeweg leken de bomen tot in de hemel te groeien. Maar aangaan van steeds meer schulden is als verslaafd raken aan heroïne; elke toename gaat gepaard met (optische) groei, doch vraagt steeds meer schuld om gaande te blijven. Deze dodemansrace eindigt in brokken, op het moment dat de schulden niet langer terugbetaald kunnen worden. Dat noemen we een kredietcrisis, die dus eigenlijk een schuldencrisis is. Het begin van de huidige variant daarvan kondigde zich begin 2007 al aan, toen de schuldenberg niet langer groeide. Anders dan gangbare economen willen doen geloven is de huidige crisis geen onaangekondigde natuurramp, en is hier wel degelijk voor gewaarschuwd.

Tijd voor nieuw denken

Het gekke is dat we blijven luisteren naar het type denken dat ons in de problemen bracht, en door onjuiste analyse over de kern van de crisis steeds vérder in de problemen brengt. Zo blijven we stug de banken redden, terwijl daar nou juist de bulk van de speculatieve schuld zit. Juist om krediet aan de echte economie gaande te houden moet er een massale afschrijving van speculatieve schulden komen. Dat geeft overheden, particulieren en bedrijven weer lucht om normaal aan het werk te gaan met productieve activiteiten. Banken zullen daarbij failliet gaan, dat is onvermijdelijk; de goede delen van banken worden genationaliseerd en met nieuwe reserves gekapitaliseerd. De slechte delen gaan teniet, dat is ook de bedoeling.

Maar daarvoor is wel een compleet andere manier van denken nodig bij beleidsmakers en centrale bankiers. Gaan we op tijd naar mensen als Bezemer luisteren, en lossen we de schuldencrisis op een ordentelijke manier op? Of laten we de boel op zijn beloop, met waarschijnlijk chaos tot gevolg.

Bezemer is duidelijk: “Schuld die niet kan worden terugbetaald, wórdt ook niet terugbetaald”….

.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s