Merkel drijft markten tot waanzin. BIB slaat alarm.

.

.

 Merkel wacht de EU top niet af en laat de Eurofielen bij voorbaat in het zand happen en gooit olie op het EU vuur:

.

 Wij Duitsers willen graag de Euro, maar dan moet er wel op onze manier bezuinigd en bespaard gaan worden. We zijn Sinterklaas niet.

.

Daarmee staat ze sterk, want de Eurofielen willen namelijk niks of nauwelijks iets opgeven. Merkel weet dat.

.

Uit de column van Tissen kunnen we opmaken dat de BIB de financiele markten in de EU ziet opdrogen in Europa (op vele fronten) en een Lehman moment komt rap naderbij.

Uitsnede;

De BIB stelt nog iets vast namelijk dat allerlei bij de banken betrokken partijen (van burgers en beleggers tot collegabanken en bedrijven) zich momenteel uit het systeem aan het terugtrekken zijn. Men trekt de handen van elkaar af uit noodzaak van bescherming van het eigen belang. Burgers kunnen niet meer lenen en willen dat ook niet. Bedrijven willen hun schulden herfinancieren, maar kunnen dat niet. Banken worden leeggeroofd en beginnen met het plukken van elkaar. Beleggers vormen nog de enige – en belachelijke- kurk van vertrouwen

.

Het is wachten op een crash (en die wordt bewust in scene gezet) want op de EU Top van donderdag komen ze er niet uit, gezien de uitspraken van Merkel vandaag die alle hoop de grond in boorde.

.

Verder heb ik het vermoeden dat de Amerikanen ook meewerken aan een crash om de EU grote stappen te laten zetten. Een QE 3 zou (net als bijspringen van de ECB) roet in het eten gooien en de noodzaak van een groot EU besluit tegenwerken.

.

Merkel wil binnenkort heel veel garanties en toezeggingen en nederig gedrag van de Zuid Europese landen zien (afgedwongen via een crash en paniek) en zoniet dan is het echt afgelopen en worden de D-marken uit de dozen gehaald.

.

In het allerlaaaaaaatse geval kan er nog wel (om in de hyperinflatie-trend- van lafheid te blijven) een bedrag van pakweg 200 miljard in de markten gepompt worden om de boel nog even overeind te houden. Maar dat zal niet lang stand houden en de markten niet gerust gaan stellen.

.

En dan (onaangekondigd) zal er van de ene op de andere dag een terugkeer naar de oude valuta plaats vinden. Men zal dat niet aankondigen, omdat het een bankrun en kapitaalvlucht versnelt. Men wordt wakker en de Euro is opeens geen betaalmiddel meer.

.

……………………………………………………………………………………………..

 

Column van Rene Tissen.

 

Ik durf met enige terughoudendheid vast te stellen dat Europa binnenkort kopje onder gaat. Dan ontploft de Zuid-Europese bankensector en trekt deze Noord-Europa met zich mee. Dan worden de risico’s op een Noord-Zuid conflict en misschien zelfs op een vuile oorlog in enigerlei vorm reëel.

Saneren, niet dus

Het is opmerkelijk dat geen van de Europese regeringsleiders momenteel opspringt en oproept tot een krachtige en allesomvattende sanering van de Europese bankensector. Dat zou wel moeten, want volgens de Bank voor Internationale Betalingen is er sprake van acuut instortingsgevaar en is zelfs een faillissement van de omvang van Lehmann Brothers niet denkbeeldig en zelfs waarschijnlijk.

De een trekt de ander om

We hebben in Europa stresstest na stresstest gehad en toch keer op keer noodlijdende banken gezien die op het laatste moment moeten aankloppen voor staatsteun. Die krijgen zij met Pavlov-achtige voorspelbaarheid, echter met als enige resultaat dat banken en staten nu zo verweven zijn geraakt dat als de een omvalt deze de ander omver trekt. Er is dus niets opgelost. Laat dat gezegd zijn. Bankzaken staan er slechter voor dan ooit.

Er moet altijd meer bij

Het bekende liedje is dat als een bank eenmaal steun nodig heeft, het altijd om hogere bedragen gaat dan aanvankelijk gemeld. Er wordt heel wat met cijfers gegoocheld. Spanje had in eerste instantie bijvoorbeeld niets voor de banken nodig en toen ‘slechts’ 24 miljard. Maar Spanje kreeg er 100. Om vervolgens vast te stellen dat een bedrag ergens tussen de 16 en 62 miljard euro zou kunnen volstaan. Ieder weldenkend mens vraagt zich af waar dit nog over gaat.

Rommel

De Bank voor Internationale Betalingen wordt ook wel de centrale bank van de centrale banken genoemd. Een machtig orgaan dat met gezag van zich laat horen. Van deze bank mag overzicht en inzicht worden verwacht. Wat stelt de bank vast? Dat de aangesloten centrale banken van Europa financieel zo overbelast zijn dat er geen enkele rek meer inzit. Zij zitten tot de nok toe vol met rommel.

Lehmann incident?

Tot zover allemaal bekende zaken en veelvuldig besproken. Niets nieuws onder de zon. De BIB geeft echter een belangrijke wending aan de problematiek door de Europese regeringsleiders op te roepen om snel tot de vorming van een bankenunie over te gaan. Het idee van een bankenunie is niet nieuw, hoewel twee maanden geleden er nog niemand van had gehoord. Wel nieuw en zelfs verontrustend is het woordje snel. Kennelijk moet er onverwijld iets gebeuren. Anders komt er een Europees Lehmann incident en  dan vallen de dominosteentjes.

Terminale ontkenning

Eerder heb ik er op gewezen dat met de vorming van een bankenunie in feite geprobeerd wordt om de systeemcrisis waarin de banken verkeren van het toneel te laten verdwijnen, in ieder geval aan het publieke oog te onttrekken. De BIB bevestigd dit met zoveel woorden en dat roept de vraag op wat de BIB wél weet over de kwakkelende tot fatale gezondheid van het systeem en het publiek niet.

Handen af

De BIB stelt nog iets vast namelijk dat allerlei bij de banken betrokken partijen (van burgers en beleggers tot collegabanken en bedrijven) zich momenteel uit het systeem aan het terugtrekken zijn. Men trekt de handen van elkaar af uit noodzaak van bescherming van het eigen belang. Burgers kunnen niet meer lenen en willen dat ook niet. Bedrijven willen hun schulden herfinancieren, maar kunnen dat niet. Banken worden leeggeroofd en beginnen met het plukken van elkaar. Beleggers vormen nog de enige – en belachelijke- kurk van vertrouwen. Maar voor hoe lang?

 

De oceaan van geld droogt op, het stuwmeer van schuld neemt toe

De oceaan van geld die ooit kenmerkend was voor het welvarende Europa begint op te drogen. Buiten Europa is iedereen actief met leegtrekken bezig, onder het mom van het tegenovergestelde namelijk extra steunbetalingen via het IMF. Die zijn toegezegd maar zullen in werkelijkheid alleen beschikbaar komen als Europa er weer beter voor staat. Dit wordt niet alleen bij ons maar ook internationaal de bankenparaplu genoemd. Bij mooi weer krijg je een gratis paraplu van de bank, die ingeleverd moet worden zodra het gaat regenen.

Kom aan mijn geld en er komt ruzie

Ik durf met enige terughoudendheid vast te stellen dat Europa binnenkort kopje onder gaat. Dan ontploft de Zuid-Europese bankensector en trekt deze Noord-Europa met zich mee. Dan worden de risico’s op een Noord-Zuid conflict en misschien zelfs op een vuile oorlog in enigerlei vorm reëel. Wie had dat ooit gedacht?

Voorzichtigheid troef

We leven in een tijd die voorzichtigheid vraagt met betrekking tot wilde uitspraken. Hoe wild is de gedachte dat Europa geheel of gedeeltelijk ‘out of control’ is vanwege de banken? Het is nog een paar dagen tot aan de negentiende crisistop die ook nu weer de top der toppen wordt genoemd. Is de nood zo hoog dat een geloofwaardige oplossing nabij is?

René Tissen

Business Universiteit Nyenrode

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s