Gerrit Zalm voert nationalistische geldpolitiek in. Is Zalm een PVV aanhanger geworden?

.

.

Gerrit Zalm keert zich tegen de Europese gedachte en presenteert een ongewenst nationalistisch beleid en weigert mee te betalen aan de Griekse schuldsanering; het lijkt de PVV wel!

De dubbele moraal van Gerrit Zalm;

Hij wil net als de Griek in de Euro blijven en profiteren, maar wil niets echt opofferen; een klein beetje slechts. Deze moraal is kenmerkend en brengt de Euro uiteindelijk tot zijn val.

Gerrit Zalm heeft de gave van vergeving gekregen die als een onzichtbare zonnekrans om hem heen hangt. Iedereen vergeeft Gerrit Zalm. Hetzelfde geldt voor Hans Wiegel.

Hij heeft de reputatie van het van het netste jongetje in de klas, maar is feitelijk -al jaren- het stoutste jongetje van de klas. Hij heeft Nederland in een enorme hypotheek schuld gedreven en nu gaat hij als directeur van de ABN AMRO tegen het verkeer in rijden en schoffeert het werk van Jan Kees de Jager.

.

 

 

Uit RTL Z;

ABN Amro doet niet mee aan de Griekse schuldsanering. Dat stelde de bank bij een hoorzitting in Londen. ABN heeft voor 1,3 miljard euro aan Griekse bedríjven uitgeleend.

De staatsbank moest vandaag in Groot-Brittanië tekst en uitleg geven, waarom het niet mee wil doen aan het kwijtschelden van Griekse schulden. Zo’n beetje het hele internationale bankwezen heeft er mee ingestemd dat de Grieken een deel van hun schulden niet zullen aflossen. Maar ABN AMRO weigert. De bank heeft wat te winnen: het zou, als het akkoord zou gaan, 880 miljoen euro moeten afschrijven.

De staatsbank meent dat de obligaties die het in bezit heeft, niet onder de schuldenverlichting -de zogenaamde PSI (private sector involvement)- vallen, omdat het leningen aan Griekse bedrijven zijn. En niet aan de Griekse overheid.

Maar Griekenland heeft de obligaties van ABN wél op de lijst gezet voor de schuldenverlichting. Het gaat namelijk om obligaties met een staatsgarantie. En daarom moet de bank meedoen, zeggen de Grieken.

Omdat de obligaties niet onder de Griekse, maar onder Britse de wet zijn uitgegeven, vond de hoorzitting plaats in Londen.

De weigering van ABN AMRO is pikant. Onze eigen minister van Financiën, Jan Kees de Jager – nota bene de eigenaar van de bank – heeft zich altijd hard gemaakt voor een deal waarbij de private sector pijn zou lijden.

Raar verhaal

Het besluit van de bank komt niet echt als een verrassing. ABN-topman Gerrit Zalm zei vorige maand niet te begrijpen waarom de bedrijfsleningen in aanmerking zouden moeten komen voor een gedeeltelijke kwijtschelding, waarover Europese afspraken zijn gemaakt. Het geld werd immers niet aan de Griekse overheid uitgeleend. Maar Athene dacht daar anders over.

ABN Amro boekte in het vierde kwartaal van vorig jaar voor de zekerheid al een extra afschrijving van ruim 380 miljoen op de Griekse leningen. Eerder werd hiervoor al een bedrag van 500 miljoen opzij gezet.

Zalm stelde onlangs dat er geen betalingsachterstanden waren op de Griekse portefeuille. Er was zelfs net 150 miljoen euro aflossing ontvangen.

Verrast

De bank was onaangenaam verrast toen in februari bleek dat het merendeel van haar Griekse bedrijfsleningen op de lijst bleek te staan van obligaties die onder de regeling vallen. CFO Jan van Rutte kondigde daarop aan juridische stappen te overwegen.

ABN Amro, dat sinds 2008 Nederlands staatseigendom is, besloot wel de voorziening op deze leningen te verhogen tot EUR880 miljoen, waardoor het bedrijf in de rode cijfers over het vierde kwartaal belandde. Deze voorziening van 75% is net zoveel als banken worden geacht af te waarderen volgens de kwijtscheldingsregeling waarmee de bank niet akkoord gaat.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s