EU coupe? Griekenland in de wurggreep van de EU.

.

.

Op het eerste gezicht lijken de voorwaarden erg streng en ze zijn nauwelijks haalbaar voor de Grieken, gezien de voorgaande ervaringen.

.

Permanente controle in Athene en een aparte rekening waar het bail-out geld op komt te staan. Het niet handhaven of correct uit voeren van de opgelegde wurgregels zou dan tot een blokkeren van de bail-out regeling moeten leiden. Hoe streng deze regels zijn is maar de grote vraag. Voor de komende parlementaire toestemming in eigen land is het een goede binnenkomer. Misschien dat na de parlementaire toestemming, de regels weer versoepeld en de spelregels veranderd worden.

.

Een aantal hervormingen moeten nu ook razend snel doorgevoerd worden door Griekenland om in aanmerking te komen voor de bail-out, volgens de Duitse buurman Schauble.

.

De banken sector moet bijelkaar opgeteld 75 procent afschrijven en het is de vraag of de hedgefunds wel akkoord gaan met de nieuwe wurgregels van de EU.

.

De Griekse regering kan zich een beetje verschuilen achter deze EU coupe, maar zal wel als medeverantwoordelijke worden beschouwd door de Griekse burgers. De EU kan nu meekijken als hoofdverantwoordelijke om te zien hoe de Griekse burgers en de politici elkaar de nek om draaien en in de haren gaan vliegen. Het echte bezuinigen gaat nu pas echt beginnen; de huidige bezuinigingen waren slechts een opwarmertje.

.

Volgens een nieuw Troika rapport hebben de Grieken eigenlijk 245 miljard nodig, omdat ze op vele gebieden niet aan de opgelegde regels en voorwaarden voldaan hebben. Waarom kunnen ze dit nu opeens wel? Omdat de EU er met een permanente controle apparaat bijzit?

.

Hoe streng de randvoorwaarden zijn weet ik niet, maar als ze erg streng uitvallen, dan zal Griekenland zich uit de wurggreep gaan loswrikken met een Grieks default.

.

De Jager houdt nu al rekening met implementatie problemen en wanbetaling, en in het geval van strenge voorwaarden en bevriezen van de bail-out betalingen, betekent dat het einde van Griekenland. Zijn de voorwaarden daarom maar een lokkertje en slechts het verborgen addertje in het gras? Of is het de doelbewuste uitdrijving van Griekenland? Ik hoop op het tweede, want die hoogmoed zal ze flink gaan opbreken.

.

Als de randvoorwaarden wat slapjes zijn en soepeltjes om te vormen, dan krijgen we nog een verlenging van het Griekse pokerspel. Af en toe worden de bail-out gelden bevroren om genoeg druk op de Griekse ketel te houden. Als het echter echt uit de hand dreigt te lopen, dan krijgen ze weer nieuwe speeltijd, want het bail-out geld ligt nu direct voor het oprapen en is veel sneller inzetbaar. De EU koopt vervolgens weer wat tijd en houdt een openbare vinger aan de wanhopige pols van de Grieken.

.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op EU coupe? Griekenland in de wurggreep van de EU.

 1. King Billy zegt:

  Griekenland langzaam laten doodbloeden door het land aan een afgeknepen infuus te leggen, met ook nog eens diep ingrijpende structurele hervormingen, kan het land, het bestuur en de bevolking dus, onmogelijk verhapstukken binnen de gestelde termijnen.
  Verdere hulp, er komen belangrijke verkiezingen aan, 2013 ook in Duitsland, zal grote weerstand oproepen onder grote bevolkingsgroepen in Europa.
  Terug naar de Drachme, met een vaste wisselkoers ten opzichte van de euro is de oplossing.
  Dat biedt het land ook weer de mogelijkheden om mee te groeien, of krimpen, met de EU.
  Zoals andere EU-landen.
  Uiteindelijk worden de kosten voor de ECB om Griekenland overeind te houden daarmee ook
  beheersbaar.

 2. Inderdaad, maar een default triggered derivatenbommen die Lehman in de schaduw zetten.

  Alle landen schaatsen op dun ijs en Griekenland is een onuitwijkbaar wak geworden.

  Ergens gaat het systeem tenonder en waarschijnlijk bij de zwakste schakel; Griekenland. De sterkste schakel is uiteindelijk net zo sterk als de zwakste schakel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s