Next generation pays de bill.

dinsdag 12 april 2011 17:46

.

.

Kees Wiersema April 2011.

‘Arm Amerika’

Naderende einde van de dollar, maar niet op korte termijn.

Lees de column van René Tissen: De wereld kijkt met grote argwaan naar de dollar

 

Column René Tissen

Hoge druk
Dat de kredietwaardigheid van de VS onder druk staat, zelfs onder hoge druk, is algemeen bekend. Zeer binnenkort overschrijdt Amerika het zelfingestelde schuldenplafond van 14,3 biljoen dollar en dat schrikbarende vooruitzicht bracht Minister van Financiën Tim Geithner er onlangs toe om hel en verdoemenis te voorspellen als de politiek niet snel genoeg tot ophoging van de maximale schuldlimiet besluit. Hij sprak zelfs van de reële mogelijkheid van een technisch faillissement van de VS.

Hoe arm is arm?
Ook de bekende kredietbeoordelaars –Moody’s, S&P en Fitch- waarschuwen voor de schuldenlast van de VS en doen dat steeds scherper. Ze durven nog nét niet de stap naar afwaardering te zetten. Zelfs een klein stapje omlaag zou immers tot een acuut verlies aan vertrouwen in de fragiele westerse economie leiden, met een serie van oncontroleerbare kettingreacties tot gevolg.

Vertrouwensbreuk
Dat er momenteel sprake is van een beslissend keerpunt in het vertrouwen blijkt wel uit de handelswijze van beheerder Bill Gross van Pimco, het grootste investeringsfonds in obligaties van de VS. Al aan het begin van dit jaar gaf Gross uit onvrede aan de belangen van zijn firma in de Amerikaanse staatschuld substantieel te zullen terugbrengen, ten gunste van cash. ‘’Ik stap er nu helemaal uit”, meldde hij de afgelopen week. Zijn Total Return Fund is sinds een paar dagen schoon. Het geld staat op de (gammele) bank en als de ergernis van Pimco zich doorzet wordt dat binnenkort goud.

Veldslag
Inmiddels neemt het rijtje landen dat af wil van zijn omvangrijke dollarposities in de staatsschuld van de VS betekenisvol toe. Zelfs China zegt geen enkel vertrouwen meer te hebben in de dollar als de reservemunt van de wereld. Er is ronduit sprake van een ware monetaire veldslag om de hegemonie van Amerika.

Patstelling
In Amerika kon op het laatste nippertje het tijdelijk sluiten van de overheid voorkomen worden. Een prestatie van democratisch formaat, maar een andere dan bedoeld. De politieke strijd heeft nu zelfs bij gewone Amerikanen tot een diepe vertrouwensbreuk geleid. Zo groot zijn de problemen.

‘Leadership lost’
Deze week presenteert President Obama zijn bezuinigingsplannen. Die zullen ergens tussen de huidige – en als ‘lullig’ ervaren- 40 miljard dollar liggen (afgerond) en de 6 biljoen dollar van de Republikeinen over een periode van tien jaar. Vaststaat dat de president met een overtuigend verhaal moet komen. Anders verliest hij het laatste beetje leiderschap dat aan hem wordt toegedicht. Dan is het einde oefening als het om zijn herverkiezing in 2012 gaat.

Argwaan
De wereld kijkt momenteel met grote argwaan naar de dollar. Wat gaat de inflatie doen? Heeft het geldverruimingsbeleid van de Fed dan toch de grond onder de voeten van de dollar weggeschopt, zoals vaak –en terecht- wordt beweerd? Moet de stap van Bill Gross als een serieus signaal van het naderende einde van de dollar worden gezien? Ik denk het wel, maar niet op korte termijn. Daarvoor ontbreekt het –nu nog- aan een goed alternatief. Zodra Pimco in goud stapt, verander ik mijn mening. Dan wordt er ook vanuit Amerika gehoor gegeven aan de wereldwijde behoefte aan nieuw vertrouwen. Die behoefte is groot en snel stijgend. Nu nog de daad bij het woord.

René Tissen
Business Universiteit Nyenrode

 

Kees Wiersema

Euro gedreutel.

maandag 11 april 2011 16:36

.

Top-economen aan het persen geslagen.

Kees Wiersema April 2011.

Es entscheidet sich die Zukunft des Euro in Madrid: España oje

Jenseits der wenigen Benchmark-Konzerne ist Spaniens Wirtschaft nicht wettbewerbsfähig, weil nicht produktiv und innovativ genug. Der tiefere Grund für diese Schwäche liegt im Bildungssystem. Spaniens Schulen schneiden in den Pisa-Untersuchungen der OECD schlecht ab. Und auch die Hochschulabsolventen haben ihre Probleme. Der Deutsch-Spanier Christoph Beseler, Partner bei Roland Berger in Madrid und selbst Chemie-Ingenieur, urteilt: “Das Ingenieurstudium ist hier sehr theoretisch.”

Noch schlimmer sieht es in den Büros und Fabriken aus. Es gibt kein duales System, es gibt keine Meisterausbildung. “Wir bekommen hier Leute, die haben nie was gelernt”, sagt Michael Hünting, 49, Spanien-Chef des deutschen Autozulieferers Borgers in Alcalá de Henares vor den Toren Madrids.

Weil das so ist, benutzen die Autofirmen ihre spanischen Fabriken überwiegend als verlängerte Werkbänke. Forschung und Entwicklung finden anderswo statt. Ein Know-how-Transfer zwischen Mutterhaus und spanischer Tochter existiert selten.

Trotz der geringen Produktivität der Beschäftigten geschah während der Boomjahre etwas, das nicht hätte geschehen dürfen: “In diesen Zeiten sind die Löhne viel zu stark gestiegen”, sagt Walther von Plettenberg. Die Lohnentwicklung entkoppelte sich vom Produktivitätsfortschritt. Die Stückkosten liegen weit über dem EU-Durchschnitt. Spanische Produkte sind zu teuer und selten konkurrenzfähig.

Wir haben hier das gleiche Problem wie bei Portugal, wenn auch nicht so extrem. Die notwendige Medizin ist die Gleiche. Jedoch wird eine Spanienpleite den Euro umreissen.

.

.

Dit bericht werd geplaatst in aardgas, biflatie, biobrandstof, CO2, deflatie, dollar, economie, frankrijk, goud, goudprijs, groei, grondstoffen, Hartgeld, inflatie, klimaat, Libie, media, nederland, olie, oud-vkblog, peakoil, politiek, recessie, rusland, Uncategorized, us, verkiezingen, wetenschap, zilver, zout. Bookmark de permalink .

Een reactie op Next generation pays de bill.

  1. P.H.M.van de Kletersteeg zegt:

    Denk dat ze heel hard moeten kelderen met de waarde van de dollar.
    beter een paar jaar strak zitten, dan een totaal bankroet
    En dan extreme uitgaven resoluut kappen; zoals oorlogje spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s