Black Swan is slechts het buitenlaagje van goud en zilver.

Goud zal de grootste Black Swan aller tijden zijn.

Hans Jager
© Blikopdebeurs.com

Met tien ‘black swans’ het nieuwe jaar in

30 12 10 – 17:30 spanje klopt aan voor een bailout, de bankencrisis keert terug en china redt de euro. onwaarschijnlijke scenario’s? op basis van de principes van nassim taleb blikken we vooruit op een nieuw beursjaar. tien wilde, zwarte zwanen voor 2011.

Voor de duidelijkheid, dit is geen lijstje waarvan de meeste zaken werkelijkheid wordt. Black Swans zijn onwaarschijnlijk, ze hebben een enorme impact en achteraf proberen we ze aannemelijk en voorspelbaar te maken. Oftewel ‘The Impact of the Highly Improbable’. Taleb zijn oogmerk was juist om voorspellingen en advies te relativeren, kritisch na te denken en klaar te staan om snel te handelen. Als drie van onze zwarte zwanen uitkomen, doen we het waarschijnlijk goed.

1. bailout spanje en portugal
De crisis in Spanje wordt het beurs-event van begin 2011. Het land moet volgend jaar 300 miljard euro herfinancieren en speculanten zetten vanaf januari de aanval in op Spaanse obligaties. Bovendien worden miljarden euro’s aan leningen om vastgoedprojecten te ontwikkelen in 2011 opeisbaar, waardoor Spaanse banken ongewild eigenaar worden van onontwikkelde bouwgronden en deels afgebouwde en onverkochte woningen. Deze vicieuze cirkel eindigt in Brussel.

Voor het einde van het eerste kwartaal klopt Spanje aan om financiële hulp. Het reddingspakket van EU en IMF van 500 miljard euro zal tot grote politieke onrust leiden, zowel binnen de Eurozone als de VS, die via het IMF ook meebetaald. Portugal volgt niet veel later en markten kijken naar Italië als volgende slachtoffer. Massale steunaankopen door de ECB voorkomt een Romeins drama. Het besef binnen de EU groeit dat de euro op termijn alleen via een politieke unie kan overleven.

2. Eurobonds komen er toch
De eurozone landen staan voor een duivels dilemma. Griekenland, Ierland, Spanje en Portugal tijdelijk uit de euro of toch maar eurobonds introduceren. Er wordt gekozen voor het laatste, wat bijna leidt tot een kabinetscrisis in Duitsland. Angst voor de kiezer houdt de coalitie op de been en Merkel gaat uiteindelijk akkoord met ‘eenmalige’ uitgifte van eurobonds, naast de reguliere landenobligaties. Minister De Jager verzekert ons dat dit Nederland niets extra gaat kosten (*kuch*).

3. ING klopt weer aan bij overheid
De redding van ‘too big to bail’ Spanje gaat niet zonder haircut en dat heeft grote gevolgen voor ING. De bankverzekeraar had medio 2010 een exposure van ruim 40 miljard euro in Spanje. Hiervan is ca. 34 miljard belegd in residential mortgage-backed securities (RMBS), vastgoedontwikkeling, bouw en commercieel vastgoed (CRE). Ook heeft ING ruim 4 miljard aan Spaanse banken geleend. Om paniek bij buitenlandse ING Direct-klanten te voorkomen, geeft de staat voor miljarden aan garanties af. Het aandeel ING keldert 40 procent.

4. bofa en jp morgan in problemen
Bank of America komt in grote problemen door publicaties van Wikileaks, waaruit blijkt dat de top op de hoogte was van frauduleuze handelingen om wanbetalers zo snel mogelijk uit hun huis te kunnen zetten. Dit leidt tot strafrechtelijke onderzoeken, miljardenclaims en outflow van kapitaal. Het echte probleem zit echter bij zakenbank JP Morgan en haar derivatenportefeuille, die beroerder is dan Bear Stearns of Lehman Brothers. Tel daar de zilver-shorts bij op en het is bingo en misschien wel einde oefening. ‘Fifty-fifty’ of JP Morque de kerst van 2011 haalt.

5. Nieuwe records goud en zilver
Edelmetalen blijven het goed doen ‘dankzij’ ongekende volatiliteit op de valutamarkten, vraag uit China en oplopende geopolitieke spanningen rondom Iran. Haalt Obama het ‘Whack the dog scenario’ uit de kast? Wellicht in 2012. Hoe dan ook, goud blijft stijgen en zilver nog harder. De historische goud-zilver ratio is circa 1 op 16, de inhaalslag van zilver is dus nog maar net begonnen. Goud gaat naar 1.800 dollar, zilver doorbreekt 50 dollar. In een rechte lijn zal dat overigens niet gaan.  

6. De Municipal bonds tijdsbom ontploft
Meredith Whitney gaat weer haar gelijk halen. De ‘municipal bonds’, obligaties van Amerikaanse lokale overheden, wordt het ‘subprime’ van 2011. Tientallen munis zijn gedwongen om ‘Chapter 9’ aan te vragen en een aantal grote Amerikaanse steden gaan technisch failliet. De ‘fallout’ is het stopzetten van diverse overheidsfuncties op lokaal niveau en een nieuw dieptepunt in de populariteit van president Obama. Eind 2011 maken 50 miljoen Amerikanen gebruik van voedselbonnen.

7. Amerikaanse senaat blokkeert QE3
De Republikeinen in de senaat blokkeren QE3 en stellen een balansmaximum in voor de FED. De financiële situatie blijft ondertussen dramatisch. Het huidige begrotingstekort van 1.300 miljard dollar wordt door de belastingplannen van Obama met nog eens 500 miljard dollar per jaar verhoogd. De laatste cijfers over november laten zien dat de Amerikaanse overheid nu twee keer zoveel uitgeeft dan er aan belastingen binnenkomt. De staatsschuld groeit in 2011 richting de 15 triljoen dollar. De Amerikaanse huizenmarkt laat een dubbele dip zien, de winsten van banken met veel vastgoedbeleggingen idem dito.

8. olieprijs doorbreekt 120 dollar
De prijs van ruwe olie doorbreekt halverwege 2011 de 120 dollargrens nadat de International Energy Agency (IEA) voor het eerst erkent dat de mondiale olieproductie niet meer groeit. Regeringen stellen noodplannen op voor de komende 20 jaar. In december maakt de OPEC bekend dat behalve in dollar ruwe olie ook in euro, yen, renminbi en goud kan worden afgerekend, tot woede van de VS.

9. Euro/dollar-koers in achtbaan
De euro/dollar-koers laat een nog nooit vertoonde volatiliteit zien. In aanloop naar de bailout van Spanje wordt de 1,20 korte tijd neerwaarts doorbroken. In de laatste maanden van 2011 verschuift de focus naar de VS. Uiteindelijk eindigt de euro/usd op 1,45. China levert steeds openlijker kritiek op het Amerikaanse beleid en diversifieert verder richting de euro door Spaans en Italiaans papier en eurobonds op te kopen. Een dollar flash crash in oktober is de voorbode wat beleggers vanaf 2012 te wachten staat. “The writings on the wall”…

10. Stockpickers winnen van indexbeleggers
Voor indexbeleggers wordt 2011 geen goed jaar. De belangrijkste aandelenindices in de VS en Europa eindigen gemiddeld 20 procent onder de huidige niveaus. Azië laat per saldo een kleine plus zien. Kansen zijn er wel degelijk op sector en bedrijfsniveau. De winnaars van 2011 zitten in de grondstoffen, edelmetalen, energie en voedingsindustrie. Fugro wordt overgenomen door een buitenlands bedrijf. Banken en verzekeraars behoren tot de grote verliezers.

Hans Jager
© Blikopdebeurs.com

Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog. Bookmark de permalink .

2 reacties op Black Swan is slechts het buitenlaagje van goud en zilver.

 1. Blutch1 zegt:

  Ja, dit zijn de 10 witte zwanen, nu graag de zwarte zwanen. Het zou mij verbazen als er meer dan 3 niet uitkomen.
  Voorzetje: 1 de eurozone wordt opgebroken
  2 de dollar zakt door het ijs. Euro/dollar 1,65.
  3 Olieprijs daalt door inzakkende wereldeconomie naar $40

 2. ......Hyperinflatie..... zegt:

  Hoe sneller de boel ploft, hoe beter.
  1000 zwarte zwanen volgend jaar.
  Op het moment dat ze de boel willen gaan opbreken in de Euro -dus alleen het plan openbaren- dan wordt de kettingreactie meteen in werking gezet met valutacontrole, haircuts en dergelijke en de hele wereldse dominotoren klapt vervolgens in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s