Verborgen welvaart in Gaza; Het rijke Palestina?

Uit Xandernieuws.
1000 tunnels en Israëlische miljoenen oorzaak van verborgen welvaart Gaza

 
Links: het bekende, maar valse, in scène gezette beeld van Gaza. Rechts de werkelijkheid, een recent gemaakte foto van de florerende goudmarkt in Gaza.
 
We kennen allemaal de bekende tv-beelden van buitenlandse officials en journalisten die voor de camera’s ach en wee klagen over de ‘erbarmelijke’ situatie op de Palestijnse Gazastrook, en dat allemaal dankzij het Israëlische embargo. Een bouwval en wat zielig kijkende kindertjes op de achtergrond maken het plaatje compleet.
 
Volgens een Egyptisch rapport is dit echter een zeer misleidende voorstelling van zaken. Sterker nog, het gaat in Gaza zó goed, dat er volop bouwmaterialen en goud te koop zijn, tegen lage prijzen. Maar dat is een beeld dat de VN in samenwerking met Hamas angstvallig voor de buitenwereld verborgen houdt.

De Egyptische opstellers van het rapport hebben naar eigen zeggen meer dan 1000 tunnels geteld, waarvan sommige breed genoeg om vrachtwagens door te laten. Sinds eind 2009 worden de winkels en markten in Gaza via deze weg voorzien van een grote hoeveelheid basis- en luxueuze goederen. De nieuw ontstane goudmarkt floreert, en wordt sinds de opening druk bezocht door Palestijnen die op zoek zijn naar sierraden en andere glinsterende voorwerpen.
 
Desondanks meldde de buitenlandse afgezant van de EU, Catherine Ashton, nadat ze eventjes in Gaza was geweest: ‘Als je van Israël in Gaza terecht komt, dan kom je van de 21e eeuw in een misvormd landschap terecht. Herbouw is onmogelijk omdat Israël de grenzen blokkeert. Mensen hebben nauwelijks meer tot hun beschikking dan de ruïnes om hen heen.’ Ook de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, laat geen gelegenheid ongebruikt om van Israël te eisen het embargo op te heffen, alsof de toestand op Gaza de meest dramatische ter wereld zou zijn.
 
Wat zij zagen tijdens hun bliksembezoeken was echter volledig in scène gezet door de Palestijnse terreurorganisatie Hamas, daarbij geholpen door de lokale VN-medewerkers, in wier belang het is om een zo erg mogelijk beeld over de situatie in Gaza naar buiten te brengen. Dat zorgt namelijk voor de konstante toestroom van buitenlandse giften, én het houdt hun banen in stand.
 
In het Egyptische rapport worden harde feiten en bewijzen gegeven die dit volkomen valse beeld ontmaskeren. Zo zorgde de overvloedige aanvoer van bouwmaterialen ervoor dat de ijzerprijs daalde van $ 1066 in 2008 naar $ 533 in maart 2010; de prijs van cement is nóg harder gezakt, van iets meer dan duizend dollar tot $ 240 nu. Reden: er is een enorm overschot ontstaan.
 
Als de gebouwen die tijdens de Israëlische anti-terreuroperatie Cast Lead in januari 2009 beschadigd werden nog niet hersteld zijn, dan is dat dus niet vanwege het Israëlische embargo. Het is zelfs zo dat de Hamasleiders dankzij het embargo vette winsten maken door het heffen van belasting op alle goederen die via de tunnels, die als een honinggraat patroon onder de grens met Egypte zijn aangelegd, ‘geimporteerd’ worden. Zo kunnen ze niet alleen in weelde blijven leven maar blijven ze tevens aan de macht.
 
De andere belangrijke bron van inkomsten is onvoorstelbaar genoeg de circa $ 50 miljoen dollar die Israëlisch maandelijks op de rekeningen van de Palestijnse banken in Gaza stort. Dit geld fungeert als het levensbloed voor zowel de economie als de financiële sector in Gaza. Het geld wordt uitgegeven aan het bouwen van nóg meer en betere tunnels, zodat er nóg meer goederen aangevoerd kunnen worden en de inkomsten van Hamas blijven stijgen. Daarnaast worden er vele miljoenen uitgegeven om wapens aan te schaffen die worden gebruikt voor aanvallen op Israël. De hele Gazastrook is inmiddels volgepompt met bijna alle denkbare soorten wapens.

De honderden miljoenen die Israël jaarlijks aan de Palestijnen geeft -een eis van de internationale gemeenschap- houden dus één van de meest gestoorde en verwoestende processen in stand die er ooit in de irrationele regio van het Midden Oosten zijn waargenomen. Sommige tunnels worden met Israëlisch geld zó gemoderniseerd, dat ze inmiddels op Europese snelwegtunnels lijken, compleet met betonnen wanden en goede verlichting. De ‘tunnelindustrie’ zorgt dan ook al voor 20.000 a 25.000 arbeidsplaatsen.

 
Omdat de markten in Gaza overstroomd worden met een enorme hoeveelheid aan goedkope en gevarieerde luxe goederen, die in veel andere landen in het Midden Oosten onverkrijgbaar zijn, hebben de beheerders van de tunnels inmiddels een rem moeten zetten op het binnenkomende vrachtverkeer, om zo de prijzen niet te scherp te laten dalen. Door de overvloed zijn de ‘belasting’inkomsten van Hamas in de eerste maanden van 2010 namelijk al met 60% gedaald.
 
Er leven zeker ook arme mensen in Gaza, net zoals in de rest van de wereld. Maar de voor de hand liggende redenen, namelijk een slecht overheidsbeleid en sociale malaise, lijken maar niet door te dringen tot de internationale waarnemers, die de realiteit alleen maar willen bekijken door de bril van hun anti-Israëlische agenda’s.
 
 
Xander
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog. Bookmark de permalink .

5 reacties op Verborgen welvaart in Gaza; Het rijke Palestina?

 1. E.T. zegt:

  Oei oei, zomaar de waarheid plaatsen hier? En nog niet eens door een brainwashed Israelier?? Ongehoord!

 2. Mephisto zegt:

  plaatje werkt niet.

 3. Otto van Galen zegt:

  ja ja, want zo zijn moslims:
  29/03/2010
  MOSKOU – Bij een dubbele zelfmoordaanslag, naar verluidt en vermoedelijke door twee Tsjetsjeense moslim-vrouwen zijn vanmorgen vrouw zeker 37 mensen om het leven gekomen.
  Er werd een aanslag gepleegd op metrostation Lubjanka. Daar blies een vrouw zichzelf op in het metrostel. Hierbij kwamen circa 25 mensen om het leven. Een tweede aanslag had plaats op metrostation Park Kulturi. Daar blies eveneens een vrouw zichzelf op met circa 12 doden als resultaat.
  Er zouden, vooralsnog zeker 100 zwaargewonden zijn gevallen bij de aanslagen. De verwachting is wel dat deze aantallen nog toe kunnen en zullen nemen.

 4. janplezier zegt:

  Jammer dat het plaatje niet werkt, maar de rest is wel duidelijk.
  Misschien dat je ook nog even een link kan plaatsen naar dit
  bericht.

 5. hyperinflatie zegt:

  Allen; het plaatje is -sowieso- niet zo duidelijk.
  Ik wist wel van vele tunnels, maar zoveel! En sommige groot genoeg voor vrachtauto’s!
  Je zou die Dries van Agt met zijn Palestijnse propaganda (waar hij onlangs hier in Groningen een duur betaalde preek en debat over gaf) toch een racefiets in zijn reet douwen.
  En die geldgiften en goede doelen wereldwijd voor het geisoleerde Palestina.
  En die Greta Duisenberg heeft haar man Wim overgehaald om de euro in te voeren; net zo dom als de Palestijnse kwestie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s