China bestaat niet echt

………..
P.s

Gisteravond in de Wereld draait door legde Cor Boonstra -oud topman van Philips- de vinger op de brandwond van de Kredietcrisis. Voor de -zoveelste maal- haalt, de moderne en populaire media dit echte en slechte nieuws in haar gelederen, maar het kwartje valt nog lang niet bij de burger.

Zijn uitleg was zeer simpel en ik snap ook niet dat het intellectuele volkje van Nederlandse cabaratiers en schrijvers daar niet bovenop springen. Harry Mulisch had toch allang, zendtijd moeten kopen om het Nederlandsche volk te waarschuwen voor de komende rampspoed.

 Thijs Klein Tank is in vorm bij Inveztor vandaag.

China bestaat niet. China is een Madoff scheme.

 China staat op het punt te imploderen. Zomaar wat dingen die ik de afgelopen tijd opving. Groei Toch bestaat het land nog wel echt. Maar een yoy BBP-groei van 6,8%, is dat echt? Het kan bijna niet. Het BBP van Zuid-Korea daalde in Q4 2008 met 21% (!) op jaarbasis. Daar heerst de depressie al. De export van Japan naar China steeg vorig jaar juli nog 16% op jaarbasis, maar daalt nu met 35% op jaarbasis.

 Dus niet alleen de export naar de VS zakt in. Japan heeft nu voor het eerst sinds 1981 een handelstekort. Devaluatie Waarom is China belangrijk? Het gevaar is dat het land grijpt naar het wapen van de devaluatie van de yuan. In 1993 devalueerde het de yuan al eens met 33%. Dit kan weer een handelsoorlog à la jaren ’30 ontketenen. Dan is een wereldwijde depressie echt onvermijdelijk. Geen goed vooruitzicht, maar de Staatspartij zal alles doen om onrust te voorkomen. Ga er dus niet van uit dat politici automatisch ‘het goede’ zullen doen.

Toch ben ik niet zo flauw op China als sommige anderen. Jarenlang gezweet voor Amerikanen in fabrieken om het geld te sparen en daarvan Amerikaanse staatsobligaties te kopen. Enorme valutareserves. De spaarquote ligt op 40%, terwijl die in de VS nu weer opkrabbelt van nul naar een paar procent. Payback time komt toch een keer zou je zeggen. Of lukt het de Amerikaan wederom alles af te wentelen op de rest van de wereld? 

 Europact Het Stabiliteitspact van de Eurozone begint ook al te kraken, zo lazen we vandaag in de krant. Als dit uit elkaar valt, dan is dit equivalent aan een groep patiënten die zo druk vechten om een medicijn dat ze het flesje kapot op de grond zien vallen. Zodra landen zich los gaan koppelen om een eigen munt te devalueren wordt het tijd om blikken erwtensoep in te slaan.

 Met een implosie van de wereld- en Eurozonehandel is het over en uit. Obligaties De Bund future, ofwel de 10-jaars Duitse staatsobligaties, komt alweer aardig naar beneden gezeild. Het begon al toen de aandelenindices nog aan het dalen waren, een veeg teken. Ook in Amerika klapte de 30y T-Bond future sinds eind januari al in elkaar van 142 naar 129. Nog niet tussen de 115 en 120 van eerder in 2008, maar toch flink van de toppen. De 2y T-Note geeft echter nog bijna geen krimp. Dit betekent kortweg dat de yields voor lange termijn staatsobligaties ietwat te ver waren weggezakt. De rentecurve wordt weer steiler. De komende 10 jaar zonder inflatie die men inprijsde was toch wat overdone. Maar we kunnen Japan 2.0 natuurlijk niet uitsluiten.

Het is wel interessant om te volgen wat de inschatting van de markt is over de kans hierop. De obligatiemarkt, waar het slimmere geld opereert en die in omvang ook vele malen groter is dan de aandelenmarkt, lijkt nu toch bang te worden voor de enorme obligatieveilingen die op stapel staan. Mijn idee is dat dit geld deels naar goud vlucht. Morgen meer over het edelmetaal. Banken Wat een leuk ideetje zou zijn, iets dat Albert Edwards van SocGen opperde, is dat banken de tsunami van staatsobligaties die er binnenkort aankomt opkopen. Hier hoeft bijna geen kapitaal tegenover. Het geld kan de staat dan weer in de genationaliseerde banken pompen, zodat die weer uit kunnen lenen. Leuke truc. Maar goed, dit is natuurlijk net wat we niet willen. Als we in 1998 en 2001 de economische cyclus haar werk hadden laten doen, hadden we nu niet met zoveel gedonder gezeten. Wat we nu doen, is.. inderdaad, precies hetzelfde. Pump it.

  Reacties schreef: Geen goed vooruitzicht, maar de Staatspartij zal alles doen om onrust te voorkomen. Ga er dus niet van uit dat politici automatisch ‘het goede’ zullen doen. Eindelijk. Wie de geschiedenis van China leest, weet dat de machthebbers door boeren/volksopstand ten val worden gebracht. Het huidige bestel is niet stabiel, China is nooit echt democratiesch geweest, en wordt getollereerd door de toegenomen welvaart. Als deze wegvalt, valt de steun voor de regering weg. Dit zal een destabilisatie van het land met 26 nationaliteiten tot gevolg hebben.

 De Plunger is weer helemaal in vorm. Het fiat-systeem wordt geplunged. Ons geld gaat door het putje. Alles door de w.c het riool in. In paniek gaan we in het riooldrap zoeken naar ons geld. We vinden slechts restjes goud en zilver en zeven het zorgvuldig uit omdat we niks anders meer hebben. Het wordt de standaard voor het nieuwe gezuiverde geld.

 Kees Wiersema; Hyperinflatie of een plotselinge redding door Bretton Woods 2 Genie van Groningen | 27 jan 2009 – 08:54 | Reageer op Genie van Groningen.

Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog. Bookmark de permalink .

2 reacties op China bestaat niet echt

 1. Peter Hoopman zegt:

  Het hele politiek-economische systeem is gebasseerd op maddof/kettingbrieflogica.
  Je moet er in blijven geloven!

 2. Hyperinflatie zegt:


  Got gold? Peter? Een klein beetje kan al genoeg zijn.
  De echte gelovige van Madoff, gelooft tevens in het barbaarse gold en silber.
  Het is trouwens niet zo dat inflatie van schulden en geld in het voordeel van iedereen is. Uit het verleden blijkt dat grote belangrijke bedrijven minder restschulden overhielden dan de gewone man. Niet alles wordt door hyperinflatie weggeinflationeerd. Ze zorgen er wel weer voor dat er vele schuld slaven zullen overblijven, terwijl ze hogerop grotendeels gezuiverd zijn van schulden.
  Alleen edele metalen zijn veilig en grondstoffen, landbouwgrond en andere down to earth dingen. Een bedrijfje in bezemstelen enzo.
  Binnenkort moet Bos ook garant staan voor de pensioenen en de sociale zekerheid, want alles zal verdampen. California is al failliet en kan binnenkort de brandweerlieden en zustertjes niet meer betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s