Asia News


China vreest dat VS schuld van $ 25 biljoen niet meer kan betalen

Vertaald door xandernieuws die goede blogs combineert met waardeloze blogs waarin de wereld vergaat en andere godsdienstwaanzin. Alhoewel sommige godsdienstige dingetjes wel degelijk intressant zijn..

Binnen enkele maanden zal de publieke schuld van de VS gestegen zijn naar meer dan 100% van het Bruto Nationaal Produkt (BNP). Het gevaar dat Amerika dan haar schulden niet meer kan afbetalen en failliet gaat, is volgens onder andere de Chinese president van de Centrale Bank, levensgroot. Hij vreest daarom dat de enorme Chinese dollarvoorraad binnenkort waardeloos zal worden.

Amerika heeft tot nu toe $ 8,549 biljoen dollar ingezet om te proberen de financiële crisis te stoppen. De totale direkte én indirekte schuld van de VS is daarmee opgelopen tot $25,4 biljoen, oftewel $ 25.400.000.000.000.

Op het komplete schuldenlijstje hoort ook de schuld van de uitgekochte hypotheekverstrekkers Fannie Mae & Freddie Mac te staan, zo’n 5 a 6 biljoen dollar. Fannie & Freddie zijn na overname van de overheid immers kwasi-publieke bedrijven geworden, omdat bijna 80% van het kapitaal wordt gecontroleerd door de Federal Housing Finance Agency.

In 2007 bedroeg de publieke schuld van de VS $10,6 biljoen, 76,75% van het BNP (van $13,8 biljoen). In slechts één jaar tijd is de direkte en indirekte publieke schuld naar meer dan 100% van het BNP gegroeid, waardoor het totaal niveau nu op 177-182% is beland. Ter vergelijk: de EU-landen hebben in het verdrag van Maastricht afgesproken dat de publieke schuldenlast van iedere lidstaat niet meer dan 60% van het BNP mag bedragen. Italië, één van de EU-landen met de hoogste schuld, stond in 2007 op 104%.
In datzelfde jaar was bijna 62% van Amerika’s publieke schuld in handen van buitenlandse beleggers, vooral uit Azië. Dat staat gelijk met bijna 114% van het Amerikaanse BNP. Volgens het IMF lopen landen met een schuld die voor meer dan 60% in handen is van het buitenland, een groot risico op een valutacrisis en een faillissement.

Er zijn in de recente historie geen vergelijkbare gevallen te vinden als de situatie waar de VS zich nu in bevindt. Nooit eerder was er een land met een valuta met de status van een reserve-munteenheid, dat haar publieke schuld niet meer kon afbetalen. Tevens zijn er maar nauwelijks voorbeelden te vinden van een zo snelle en enorme groei van deze publieke schuld als nu in de Verenigde Staten.

In de eerste maanden van 2009 loopt de VS een enorm risico om ‘insolvent’ te worden, dat het haar schulden niet meer kan afbetalen. Feitelijk gaat het land dan failliet. Direkt gevolg zal zijn een valutacrisis, de val van de dollar. Daarna zal er een sociale crisis uitbreken, zoals Argentinië meemaakte in 2001.
Deze Amerikaanse crisis zal een enorme impact hebben op de Aziatische landen, die de belangrijkste exporteurs naar de VS zijn. Vooral China zal zwaar getroffen worden. De Chinese monetaire authoriteiten hebben door het kunstmatig laag houden van de Chinese munteenheid een enorm exportsurplus weten te bereiken. Hierdoor heeft het land een gigantische hoeveelheid dollarreserves opgebouwd. Als de dollar instort, dan zal het grootste deel van de waarde van deze voorraad verloren gaan.
Op hetzelfde moment heeft de toenemende druk op de Chinese import (tarwe, andere granen, vlees) tot inflatie van de voedselprijzen geleid. 900 miljoen Chinezen geven het grootste deel van hun inkomen uit aan voedsel.
De dreigende situatie voor zowel de VS als China en veel andere landen is feitelijk een bevestiging van de boodschap van de paus tijdens de Dag van de Wereldvrede, waarin hij het huidige financiële systeem van ‘zeer korte-termijn denken’ betichtte, ‘zonder diepte en breedte, alleen maar bezig met het creëeren van rijkdom uit het niets, waardoor de hele planeet in de huidige ramp is gestort.’
Xander

Bron: Asia News
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s